KIYMET ASLAN

KIYMET ASLAN

BİZDEKİ SERGİ KÜLTÜRÜ

BİZDEKİ SERGİ KÜLTÜRÜ

 Geçtiğimiz haftalarda Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yürütmüş olduğu başarılı bir sergi açıldı. Tarihimizin değerli şahsiyetlerinden “Evliya Çelebi'nin dünyası” adlı harita sergisiydi. “Ziyaretçilerini bekliyor” şeklinde haberi gazetemizde yer aldı. Harita sergisi çok önemliydi gerçekten, şöyle ki Evliya Çelebi:

Gittiği her bölgenin kültürel birikimlerini, o yörenin tanıtımında vb. meşhur neyi varsa ele alarak kayıt altına almış bir değerdir! Bu manada açılan sadece bir sergi değildi, aynı zamanda bir ideoloji!

Günümüzde benzer yolculukların,maddi kazancı yerinde olan kişilerce de seyahatlerin yapıldığı bir gerçek. Hangi zengin vatandaşımız “ben seyahatlerim de yurtdışında şu bölgede osmanlı eserini gördüm. Osmanlıdan kalma eserlerimiz korunuyor ya da bakımsız” şeklinde bir araştırma içinde ve gerekli yerlere bildirimini yapıyor. Gidilen bölgelerin “kültürlerini” tarihi aydınlatacak kayıtlar tutuyor. Varsa da olanlarında sayısı az! İlerideki nesile araştırmalarında faydası olur belki düşüncesiyle bu çalışmalar yürütülüyor mu? Zengin kişilerin üstelik bunları yapacak hali, imkanı olduğu halde bu tür çalışmaların az olması üzücü! Buna mecbur değiller tabiki, fakat buda bir sorumluluktur kanaatindeyim. Bizler tarihe neler bırakıyoruz? Konusu her kesimin üstüne alması gereken sorumluluğudur. Çünkü bugünün yaşanılanı, yarınların tarihi olacak. Evliya Çelebi'nin imkanları zor olduğu halde nesilden nesile aktarımı olan bu sorumluluğu üstlenmiş ve devam ediyor. Ona ve bu tür çalışmalar yürütenlere minnettarız...

 

Evliya Çelebinin o günün şartlarında ulaşımın zorluklarına yılmayarak adımlarıyla dolaştığı, deve ve at sırtında farklı memleketlerde gittiği gördüğü her bölgeyi kayıt altına tutarak bölgelere ait kültürleri, milletlerin değerlerini gelecek nesillere aktarılmasını kendi ruhunda, güçlü bir maneviyat, sorumluluk ile 400 yıl boyunca bu bilgilerle günden güne aktarılmasını sağlamış bulunuyor. Çelebinin çıktığı bu yolculukta onun amacı yerine ulaştı.

Kültür Müdürlüğümüz tarafından da ilimize getirilmesi, çocuklara, vatandaşlara tanıtılmasında aracı olması son derece güzel ve önemli. Fakat Bileciklilerin sergiye karşı ilgisi neydi? Bunu ölçmek adına çalışma var mıydı? Sergi açıldı, kapandı kimler fayda gördü? Buda önemli ayrıntılar arasındaydı.

Bakın bir emek harcayarak bir çalışma yürütülüyorsa, amacınız ve ulaşmak istediğiniz bir hedef olmalıdır. Emek harcayarak, zahmet çekerek yürütülen bir çalışmadan bir fayda alınmıyorsa, yürütülen çalışmanın DEĞERİ yoktur! Sergiyi ziyaret edenler kendine güzel bir katkı aldığını zannediyorum. Fakat duymayanlar 1 yıl daha beklemek zorunda kalacaklar! Onlar için kayıp demektir.

Serginin ziyaretçi sayısı belli değil, kayıt altına alınmamış ama yoğun bir katılım olmadığını gözlemledim. Böyle bir kaydın alınmasını isterdim. Bir daha ki senelerde açılan sergide katılım arttıysa doğru çalışmalar yürütüyoruz tespiti ortaya çıkardı. Yine tam aksi kayıt olsaydı bu yıla oranla ileri ki senelerde katılımda düşüş yaşandığında tedbir gerektiren konular içine alınması zarureti doğar. Bu açıdan kayıt tutmaya benzer çalışmaların önemli olduğu görüşündeyim. Bileciklilerin katılımcı olmaması tabi ki Çelebiye karşı değil! Duymadıklarından olabilir diye düşündüm. Bu noktada İl Kültür Müdürlüğüne önemli görev ve sorumluluklar düşüyor! EMİTT gibi önemli bir fuarda temsil etmek, çalışmalar yürütmek nasıl önemli ve takdir topluyor ise, Bilecik içinde de sanat'a ve turizme merak sağlayacak yeni yeni projeler , çalışmalar yürütülmeli. Daha vatandaşa doğru inen çalışmalar! Öyle ya bizdeki sergi kültürünü araştırmak lazım. Çıkan sonuç karşısında harekete geçmek gerekebilir! Neden sergilere uzak bir toplumuz, ilgi neden az ve nasıl çoğaltılabilir ? Bu tür araştırmaları genelde Sosyologlar yapar. Sosyologlar, bir nevi toplum doktorlarıdır. Toplumsal sorunlar ve çözüm yollarını inceleyen bu dal, ilimizin gelişmesi ve büyümesine endeksli olarak ihtiyacını hissettirmeye başladığı kanaatindeyim. Sosyolog olmayınca da, İl Kültür Müdürlüğü takibini yapacak.

BM Bilim, Eğitim ve Kültür Kurumu UNESCO tarafından da Evliya Çelebinin 400. yıl dönümü olarak ilimize haritalarının sergisi bu yıl Bilecik'teydi. 401. yıl dönümünde manzaranın KATILIMCI olması dileklerimle Hoşçakalın....

Bu yazı toplam 526 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KIYMET ASLAN Arşivi
SON YAZILAR