ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

ÇİFTÇİNİN DESTEK PARASI DÜYUNA MI UĞRADI?

ÇİFTÇİNİN DESTEK PARASI DÜYUNA MI UĞRADI?

Devletten yıl içerisinde alacağını alamayan ertesi yıla kalır. İşte ertesi yıla kalan bu paraya "düyuna" kaldı denir.

Devlet tarıma çeşitli yollarla destek veriyor. Bu desteklerden biride "yağlı tohumlar" desteği. Çiftçi sattığı ayçiçeği, aspir, kanola gibi yağ bitkilerini üretiyor, özel sektör veya tarım birliklerine satıyor. Sattığını belgeleyen müstahsil makbuzu alıyor. Müstahsil makbuzunu tarım il müdürlüğünün destekleme şube müdürlüğüne teslim ediyor.

Tarımla ilgisi olmayan birçok kişi müstahsil makbuzunu destekleme şube müdürlüğüne götüren çiftçinin hemen o gün destek parasını aldığını zannetmesin. Öyle üretici meşakkatli bir bürokrasi sıkıntısı yaşamadan hiç destek parasını alabilir mi? Önce bürokrasi dişini gösterecek, üreticiyi karşısında salta durduracak, ne zaman keyfi yeterse çiftçiye iane verir gibi desteğini ödeyecek.

Yağlı tohumların, kanola ve aspir hasadı Temmuz ve Ağustos aylarında, ayçiçeği hasadı Eylül, Ekim aylarında yapılır. Satıştan sonrada müstahsil makbuzları teslim edilir.

Bütün iller Bakanlığa hazırladığı bilgileri gönderir. Genelde Nisan ve Mayıs aylarında desteklemeler ödenmeye başlanır. Yani üretici ektiği yağlı tohumun desteğini ektikten 14-15 ay, sattıktan 5-6 ay sonra desteğini alabiliyor. Peki çifçinin muamelelerini yapan memur her ay maaşını alıyor mu? Evet, hatta bundan birkaç sene evvel bir hesaplaşma hatasından ilimiz memurları bir gün geç maaş aldılar ortalık hallaç pamuğuna döndü.

İş çiftçinin desteklemeleri ödemelerine gelince evvel ki yıl Nisan-Mayıs ayında ödenmesi gereken destek temmuz ayında ödendi. Bu yılda aynın akibete uğramaktan kurtulamadı.81 ilin içerisinde çiftçinin desteğini alamadığı 5 ilin içinde maalesef bizde varız. İlimizin tamamında 3 bin çiftçi ancak çiftçi kayıt sistemine tabi. Bunlarında yağlı tohumların desteğinden faydalanan sayısı biri bulmaz. Halbuki bu sayı bir Konya’da, Tekirdağ’da bir ilçenin üretici sayısı kadar bile değil. Onlar zamanında alıyor da ilimiz neden alamıyor? 

Seçimlerin olduğu bir ay oldu. Nisan ayının başında Maliye Bakanı’’Yağlı tohumlar desteğinin ödenmesi için ödeme emrini imzaladım’’ açıklamasını yaptı. Mayıs ayı girdiğinde Tarım Bakanı ‘’Yağlı tohumlar destekleri ödenmeye başlandı. Ay sonuna kadar üreticinin tamamı desteğini almış olacak’’ diye basın yoluyla üreticiyi bilgilendirdi. Haziran bitti bugün temmuzun yedisi hala Bilecik’li üretici desteğini alabilmiş değil.

Ak Parti iktidarının başarısız bakanlıklarından birisi Tarım Bakanıdır.

1-Bu bakan 4 yıldır “Ülkede yeterli hayvan var” açıklaması yapar ama et fiyatları her yıl enflasyon rakamlarından fazla fiyatı yükselir.

2- Zaman gelir patates, zaman gelir bakliyat, zaman gelir pirinç karaborsaya düşer. Haddinden fazla fiyatla tüketici almak mecburiyetinde kalır.

3-Küçük çiftçi dediğimiz aile çiftçiliğini bitirmek için elden geleni yaptı. Zaman geldi 10 inekten aşarı kredi verilmedi, süt desteklerini azalttı. Zaman geldi aldığı bu kararların zararını gördü kaldırdı. Ülke zarara uğradı telafisi uzun zaman aldı. Hala telafi edilebilmiş değil.

4-Bakanlığın Bilgisayar sistemleri bir türlü istenilen şekilde çalışmıyor. Aksamaların çoğu da bundan oluyor.

Bakanlıkla ilgili şikayetleri daha onlarca saymak mümkün.

Geçen gün bir basın kuruluşu bir haber yaptı. Valilik çok sert cevap verdi, haberi yapan basın kuruluşlarını mahkemeye vermekle tehdit etti.

Devletin çiftçiye destek için ayırdığı para hazineden çıktı. Miktarını bilmiyorum ama epey yekün tuttuğuna eminim. Memurun maaşı hangi bankaya yatıyorsa karşılığında banka ayrıca para ödüyor. Çiftçinin 1,5 ay evvel alması gereken para neden ödenmiyor? Hangi kasada duruyor? O kasa neler kazanıyor?

Çiftçi tarlasında sürünüyor, merakla parasını bekliyor.

Vilayetin bu durumdan haberi var mı? Yoksa işte oldu, bakalım kendisiyle ilgili habere gösterdiği tepki kadar çiftçinin mağduriyetine de tepki gösterecek mi? Çiftçiyi bayram harçlığına kavuşturabilecek mi?

Bu yazı toplam 1358 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR