UMUT ÖZDEMİR

UMUT ÖZDEMİR

YAKIN TARİHİMİZDEN BÜYÜK BİR DEĞER: ALBAY İBRAHİM ÇOLAK

YAKIN TARİHİMİZDEN BÜYÜK BİR DEĞER: ALBAY İBRAHİM ÇOLAK

Siz değerli okuyucularıma bu hafta, yakın tarihimizde yaşamış ve hayatına birçok başarıyı sığdırmış olan Albay İbrahim Çolak'ın hayatından bir kesitin yanısıra, kendisinin oluşturduğu Çolak İbrahim Bey Müfrezesi ile ilçemiz Bozüyük'teki Albay İbrahim Çolak Köşkü hakkında bilgiler sunacağım.

Albay İbrahim Çolak, 1881 yılında bazı kaynaklarda Bursa’da veya Bozüyük’te doğduğu kaydedilmektedir. 1901’de Harp okulunu bitirmiş, çeşitli birlik komutanlıklarında bulunmuştur. Balkan Harbi’nde sağ elinden yara alarak Çolak kalmış ve 1917 yılında kendi isteğiyle emekli olarak ticaretle uğraşmıştır. Milli direniş başlayınca 1920’de kendi Anadolu’ya geçmiştir. 2. Kuva-yı Seyyare adı verilen bir süvari müfrezesi kurarak, bununla Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmalarının bastırılmasında önemli başarılar kazanmış,1904’te Üsteğmen, 1908’de Yüzbaşı, 1916’da Binbaşı, 1921’de Yarbay olmuştur. 1921 başında emrindeki müfreze, 3. Süvari Tümeni adını alarak Batı Cephesi Komutanlığına atanarak birliğiyle 1. ve 2. İnönü ve Sakarya Muharebeleri ile Büyük Taarruza katıldı. 1922’de Albay oldu. 14 Aralık 1922’de Tümeninin lağv edilmesi üzerine, tekrar emekliye ayrıldı. Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı üstün hizmetlerden dolayı Harp ve İstiklal madalyaları ile ödüllendirildi. 1923’te Ertuğrul ve daha sonra 3 kez 1927, 1931, 1935’te Bilecik Milletvekili seçildi. 1924’te kurucu ortağı olduğu ve sonra 1926’da tamamen işletmesini aldığı Bozüyük Kereste Fabrikası işletmeciliği yaptı. Albay İbrahim Çolak 1944’te İstanbul’da vefat etmiş ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir. 1989’da ise Ankara’da Devlet Mezarlığına cenazesi nakledilmiştir. Atatürk’ün yakın silah arkadaşlarındandır.

ÇOLAK İBRAHİM BEY MÜFREZESİ

Osmanlı ordularında çeşitli görevlerde bulunan Albay İbrahim Bey, İzmir’in işgalinden sonra birçok vatansever Türk subayı gibi Anadolu’ya geçmiştir. Bilecik ve çevresinde kurulan Kuva-yı Milliye Müfrezelerinden biri olan Bozüyük ve çevresinden topladığı birliklerle Çolak İbrahim Bey müfrezesini oluşturmuştur. Düzenli ordu kurulmadan önce, bölge düzenin sağlanmasında ve Ankara’da kurulan T.B.M.M Hükümetinin ihtiyaç duyduğu otoritenin oluşturulmasında, çok önemli katkılar sağladı. Kuva-yı Milliye Genel Komutanlığı’nın oluşturulmasından sonra emrindeki birlikler, 3. Kuva-yı Seyyare birliklerine dönüştürüldü. Çolak İbrahim Bey Müfrezesi düzenli ordunun kurulmasından sonra, düzenli ordunun içerisinde yer almıştır.

ALBAY İBRAHİM ÇOLAK KÖŞKÜ

Tarih şehri Bilecik'imizin güzel ilçelerinden biri olan Bozüyük'te bulunan köşkün, su basmanı seviyesine kadar kesme taş taklidi yapılmıştır. Sıva kabartmaları ile oluşturulan silmeler, pencere ve kapı söveleri ile lentolarını dolanıp pencerelerin alt seviyelerini birbirine bağlayarak, tüm cepheler boyunca devam etmektedir.  Ana cephe basamaklı ve sütunlu bir giriş ve bu sütunların taşıdığı çıkma balkon ile zenginleştirilmiştir.  Binanın üzeri kademeli bir çatı ile kapatılmıştır. Bina da bütün mekanlar geniş bir koridora açılmaktadır. Taban ve tavan döşemeleri ahşaptır. Bahçe içerisinde arka kapının karşısında yuvarlak planlı fıskiyeli küçük bir havuz bulunmaktadır. Bulgar mimarisinin etkisi gözlenen bina geniş arazisi ve konumu ile önem arz etmektedir.

Kaynakça

Mustafa Balcıoğlu, Azmi Süslü, Atatürk’ün Silah Arkadaşları, Ankara, 1999, s.85

İbrahim Çolak, Milli Mücadele Esnasında Kuva-yı Seyyare Komutanlığıma Ait Hatıralarım, İstanbul, 1997

Bu yazı toplam 2066 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UMUT ÖZDEMİR Arşivi
SON YAZILAR