FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

SULARIMIZI YASASINA KAVUŞTURALIM!

SULARIMIZI YASASINA KAVUŞTURALIM!

TEMA Vakfı, su varlığının korunmasına hukuksal, yönetimsel ve etik yeni ilke ve kurallar getiren Su Yasa Taslağı’nı 24 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul’da düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıya, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Doğan Arıkan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç, TEMA Vakfı danışmanları Mahir Gürbüz ve Av. Ömer Aykul, TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. İlhan Avcı, Prof. Dr. Nilgün Harmancıoğlu, Doç.Dr. Sevim Budak, Dr. Nüvit Soylu, TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül katıldı. Su Hayattır… Su Bir Haktır… Su, Kaynak Değil, Doğal Varlıktır… 

Ülkemizin suyu varlık olarak tanıyan, yaşam için vazgeçilmez bir hak olduğunu kabul eden ve tek elden yönetecek bir Su Yasası’na her zamankinden çok ihtiyacı var. Çünkü su olmadan içinde insanın yer aldığı tek bir yaşam biçimi bile var olamaz. Denklem çok basit ve acımasız: Su Yoksa Hayat da Yok!

Ülkemiz su zengini bir ülke değil, aksine su stresi içinde. İklim değişikliği raporlarına göre iklim değişikliğinin etkilerini en şiddetli şekilde yaşayan ülkelerden biriyiz. Bu etkiler arasında, TEMA Vakfı’nın 20 yıldır “Türkiye Çöl Olmasın” sloganıyla dikkat çektiği erozyon, çölleşme, kuraklık ön sıralarda yer alıyor.

Durumun ciddiyetine rağmen halen suyu yöneten tek bir çerçeve yasamız yok. Başta Çevre Su İşleri Bakanlığı,  DSİ, Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri olmak üzere suyun yönetiminde çok sayıda kurum ve 40’ı aşkın yasal düzenleme var. TEMA, su yönetimindeki çok başlılığa son verecek; insanın parçası olduğu “üstün ekosistem yararını” koruyacak nitelikteki Su Yasa Taslağı’nı hazırladı. TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyeleri, akademisyenler, danışmanlar, hukukçular, uzmanlar tarafından hazırlanan Su Yasa Taslağı, su varlığının korunmasında hukuksal, yönetimsel ve etik yeni ilke ve kurallar getiriyor.

TEMA’nın hazırladığı Su Yasa Taslağı, suyun ticari bir mal gibi görülmesi anlayışına karşın doğal varlıkların tümünün korunarak yönetilmesine odaklanıyor. Çalışma, suya ulaşma hakkının temel ve yaşamsal bir hak olduğunun; hiç kimseye ayrıcalık veya öncelik tanınamayacağının altını çiziyor. TEMA Yasa Taslağı, haklar hiyerarşisi çerçevesinde sudan yaralanmada bir öncelik sıralamasına vurgu yapıyor.

20 yıl önce kurulan TEMA Vakfı bugün ülke genelinde yaklaşık 450 bin gönüllüsü bulunan bir sivil toplum hareketi. Gönüllülerimizden ve çıkarılmasına öncülük ettiğimiz Mera ve Toprak yasalarından güç alarak, şimdi de sularımızın yasasına kavuşması için çalışıyoruz. Yönetilmesi zor bir varlık olan suya hayat-hak-varlık üçgeninde odaklanan, tek bir yasa altında ve katılımcı bir yaklaşımla yönetecek bir Su Yasası istediğimizi kamuoyu ile paylaşıyor, yasa koyucuları hazırladığımız Su Yasa Taslağı’nı dikkate almaya çağırıyoruz.

Bu yazı toplam 580 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR