ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

YAĞLI TOHUMLAR DESTEĞİ YİNE GÜNDEMDE

YAĞLI TOHUMLAR DESTEĞİ YİNE GÜNDEMDE

Devletin çiftçiye ‘’Yağlı tohumlar’’ desteğinin zamanında ödenmemesiyle ilgili iki haftadır yazıyorum. Yazılarıma valilik aşağıdaki açıklamayı gönderdi. Hiçbir değişiklik yapmadan aynen yayınlıyorum.

                                                                      VALİLİK MAKAMINA

                                                         (Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü)

İlgi                     : 07.07.2015 tarih ve 16372963-621.04-E31142 sayılı yazınız.

  ‘’İlgili yazı ile ilimizde günlük olarak yayınlanan Sakarya Gazetesinin 06.07.2015 tarih ve 4171 sayılı nüshasında yer alan ‘’Çiftçinin Destek Parası Düyuna mı Uğradı’’ başlıklı haber ile ilgili gazete küpürü fotokopileri ekte gönderilerek, konun incelenmesi ve sonucundan bilgi verilmesi istenmiştir.

   Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2014 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği (Tebliğ No:   2014/25) 17/06/2014 tarih ve 29033 sayılı resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

   Tebliğin 6. Maddesinin 3 fıkrasının a bendinde ‘’Fark ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1/10/2014…’’son başvuru tarihi ise kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1/4/2015…) ifadesi ne uygun olarak 1 Nisan 2015 tarihine kadar başvurular alınmıştır. Alınan başvurular değerlendirilerek Tarım Bilgi Sistemine (TBS) kayıtlar yapılarak 30.04.2015 tarihinde kayıtlar bitilerek sistemden ödemeye esas icmaller alınmıştır ve 11 Haziran 2015 tarihinde ödemeye esas icmaller Bakanlığımıza gönderilmiştir. 742 çiftçimize toplam 841.781,59 TL fark ödemesi yapılacaktır.

  Bakanlığımız tarafından 2002 yılından bugüne kullanılan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yerine 2015 yılında ilk defa kullanılan Tarım Bilgi Sistemi (TBS) geçiş yapılmıştır. Bakanlığımız kayıt sistemindeki bu değişiklik daha kapsamlı ve sağlıklı bir veri tabanı oluşturulmasına imkân vermekle beraber zaman zaman aksamalara hatta ilimizde yaşandığı gibi birçok ilde de icmal hatalarına sebep olmuştur.

  Ayrıca Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire ve Başkanlığı Yağlı Tohumlar Bitkiler destekleme birimi ile yaptığımız görüşme neticesinde 08.07.2015 saat 17.10 itibariyle ülkemiz genelinde Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Desteği icmallerini 5 ilin henüz göndermediği 17 ilin ise icmallerinin gönderilmiş olduğu fakat ödemesinin yapılmadığı (ilimizin de içinde bulunduğu grup), 43 ilin ise değişik ödeme kalemlerinden en az 1 tanesinin ödemesinin yapılmadığı bilgisine ulaşılmıştır.’’

Şimdi gelelim yazılarımın ne kadar haklı olduğuna ve çiftçinin mağdur edildiğinin ispatına. Hemde kendi ifadelerinden yola çıkarak.

Açıklamanın altıncı paragrafında yağlı tohumlarla ilgili desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerin başvuru tarihi 1/4/2015. Yani altı ay çiftçinin başvuru hakkı var.

1 Nisan 2015’te başvuru sona eriyor, aradan 38 gün sonra 8 Mayıs 2015 tarihinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çiftçiye ödenecek çeşitli destek, kırsal desteklerinin içinde yağlı tohumlarda dahil üreticiye ödenmesiyle ilgili ödeneğin serbest bırakıldığını açıkladı. Bakanın açıklamasını Anadolu Ajansı tarafından aşağıdaki haber yazıldı.

‘Maliye Bakanı Şimşekten çiftçilere ödenek onayı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında çiftçi ve üreticilere ödenmek üzere 1 milyar 325 mily9on lira ödeneğin serbest bırakılmasını onayladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Şimşek, mayıs ayı nakit programı çerçevesinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarımsal destekleme bütçesinde yer alan toplam 1 milyar 325 milyon liralık ödeneğin serbest bırakılmasına onay verdi. Söz konusu ödenekle, kütlü pamuk desteği için 800 milyon lira, yağlık desteği için 200 milyon lira, soya fasulyesi desteği için 31 milyon lira, kanola desteği için 23 milyon lira dane mısır desteği için 100 milyon lira, sürü yöneticisi desteği için 5 milyon lira ve kırsal kalkınma destekleri için 16 milyon lira ödeme yapılacak.

Diğer tarımsal amaçlı destekler için kullanılmak üzere serbest bırakılan ödenek miktarı da 41 milyon lira olacak. Böylece toplamda 1 milyar 325 milyon liralık tarımsal destek ödemesi yapılmış olacak.’’

Açıklamadan öğreniyoruz ki para hazineden çıkmış.

Şimdi gelelim Tarım Bakanı Mehdi Eker’in açıklamasına. Bakan Eker Türkiye Ziraat Odaları’nın 10 Mayıs 2015’te yapılan genel kurulunda yaptığı konuşmaya (yani Maliye Bakanının parayı serbest bıraktığı açıklamasından 2 gün sonra)

‘’ÇİFTÇİYE 1,65 LİRA ÖDEME YAPILACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yağlı tohum destekleri için yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın 27 Mayıs itibariyle ödeneceğini belirtti.

Bu sene 10 milyar lira destek verileceğini anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şu an itibarıyla bunun 5 milyar lirasının ödendiğini, yağlı tohumun desteği olarak yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın da 27 Mayıs itibarıyla ödeneceğini kaydetti.’’

09.05.2015 Tarihinde AA kaynaklı www.dunya.com sitesinde yer alan haber

Bu açıklamada Bakanlık sitesinde görülebileceği gibi Anadolu Ajansıda konuşmanın tam metnini basına servis etti.

Bakan 27 Mayıs itibariyle yağlı tohum desteklerinin ödeneceğini belirtiyor.

Şimdi gelelim Valiliğin gönderdiği açıklamada belirtilen, başvurular değerlendiriliyor 30.04.2015 tarihinde kayıtlar bitiriliyor. Kayıtlar bitiriliyor da icmaller Bakanlık Bilgi Sistemi’ne 41 gün sonra gönderiliyor. Mayıs ayında bir işlem yapılmıyor Haziranın girişinden de 11 gün sonra gönderiliyor. Kendilerinin ifade ettiği gibi 30 Nisan da bitirilen kayıtlar mayıs başında bakanlığa bildirilseydi her iki bakanlığında açıklamalarının tarihleri olan 8 ve 10 Mayıstan evvel ilimiz çiftçilerinin desteklemelerinim 27 Mayıstan itibaren ödenmiş olacaktı. Valilik açıklamasında gecikmenin kendilerinden kaynaklandığını daha güzel öğreniyoruz. Bugün itibariyle 27 Mayıstan bu yana aradan tam 55 gün geçti üretici halen hak ettiğini alamadı, ne zaman alacağı da belli değil. Sebep ne 30 Nisandan hemen sonra icmallerin bakanlığa gönderilmemesi.

Bari susun da beni bu kadar haklı çıkaracak açıklamayı gönderip de kamuoyunda mahcup olmayın.

Tarım Bakanlığı Tarım Bilgi Sistemini çalıştırmakta başarılı olamadı. Çiftçi ne zaman destekleme şubesine gitse ‘’Sistem kapalı’’ cevabıyla karşılaşıyor.

 Sağlık Bakanlığı sistemi Tarım Bakanlığından daha kapsamlı olmasına rağmen ne güzel çalışıyor. Hastaneye gidiyorsun hangi tarihlerde muayene olduğun, tahlil ve röntgen metinleri doktorun önüne çıkıyor. Türkiye genelinde binlerce eczane merkezi sisteme bağlı. Siz eczaneye gittiğinizde ‘’Sistem kapalı ilaç veremiyoruz’’ sözüyle karşılaşıyor musunuz?

Tarım Bakanlığı Bakanının kendisinden başlayarak son memuruna kadar sisteme ayak uydurulmadıkça üreticinin vah haline.

Valilik benim yazılarımın üstüne Tarım İl Müdürlüğünden açıklama istemiş ve gelen açıklama gönderilmiş. Valilik sadece gönderilen açıklamaları ulaştırma makamı mı? ‘’Bu ne biçim açıklama kendi açığınızı ele veriyorsunuz.’’ diyerek uyaracak kimse yok mu?

Bu yazı toplam 1333 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR