FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

YEŞİL ALEV’İN TÜRKİYE PRÖMİYERİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ VE TEMA VAK

YEŞİL ALEV’İN TÜRKİYE PRÖMİYERİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ VE TEMA VAK

 Yeşil Alev’in (Green Fire) Türkiye Prömiyeri Hacettepe Üniversitesi ve TEMA Vakfı İşbirliğiyle Gerçekleşiyor

Belgesel film Yeşil Alev, efsanevi doğa korumacı Aldo Leopold’u modern çevre dostu projelerle birleştiriyor.

Bir eylem biyotik topluluğun bütünlüğünü, dengesini ve güzelliğini koruduğunda doğru, aksi takdirde yanlış bir eylemdir.

Aldo Leopold, “Toprak Etiği”

Hacettepe Üniversitesi ve TEMA Vakfı, 22 Mayıs 2012 tarihinde efsanevi doğa korumacı Aldo Leopold’u anlatan belgesel film Yeşil Alev’in Türkiye prömiyerini gerçekleştiriyor. Prömiyer, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi Kongre Merkezi’nde yapılacak. Film, yirminci yüzyılın başlarında Aldo Leopold’un hayatını ve onun ünlü “toprak etiği” düşüncesinin günümüzde süregelen uygulama alanlarını ele alıyor. Toprak etiği, toprağın onu oluşturan bütün öğeleriyle -insanı, kara ve su parçaları, bitki ve hayvanlarıyla- tek bir topluluk olarak düşünülmesini önerir. TEMA Vakfı toprak etiğini odağına alır; toprağa sevgi ve saygının toprağı ait olduğumuz bir topluluk olarak görmeye başladığımızda gerçekleşeceğine inanır ve bunun için çalışır.

Yeşil Alev: Aldo Leopold ve Günümüz için Toprak Etiği (Green Fire: Aldo Leopold and a Land Ethic for Our Time), Aldo Leopold Vakfı, ABD Orman Genel Müdürlüğü ile İnsan ve Doğa Merkezi ortak yapımıdır. Leopold’un yaşamından ve sıra dışı kariyerinden önemli kesitler sunan film, onun düşüncesinin yirminci yüzyılda doğa koruma hareketini nasıl şekillendirdiği ve toplumlara ilham kaynağı olmaya nasıl devam ettiğini gözler önüne sermektedir. Leopold, her ne kadar bir doğa koruma klasiği olan Bir Kum Yöresi Almanağı’nın (A Sand County Almanac) yazarı olarak ünlendiyse de, o aynı zamanda eğitimci, filozof, ormancı, ekolog ve yabanıl alanların savunucusu olarak büyük önem taşımaktadır.

Çevre tarihçisi Prof. Dr. Susan Flader ise “Aldo Leopold’un ülkenin en sevilen doğa yazarlarından biri olduğuna” parmak basmaktadır. Flader’a göre, “Leopold yaşamını yitirdikten hemen sonra 1949’da yayımlanan Bir Kum Yöresi Almanağı, ekolojik farkındalık yaratmada bir dönemeç ve Amerikan edebiyatında bir klasiktir.” Leopold birçoklarına göre yirminci yüzyılın en etkili doğa koruma düşünürlerinden biridir; film, onun mirasının doğal dünyayı “ait olduğumuz bir topluluk” olarak görmemizi sağlayan yönlerini vurgulamaktadır.

Aldo Leopold üzerine bir araştırma kitabı bulunan ve Aldo Leopold Vakfı’nın eğitim programına katılıp “toprak etiği lideri” ünvanını alan Doç. Dr. Ufuk Özdağ (Hacettepe Üniversitesi), Yeşil Alev henüz yapım aşamasındayken, ülkemizde gösterimi için girişimlerde bulunuşunun amacını şöyle özetliyor: “Yeşil alevin ülkemizi de saracağını; bütün yörelerde insanlarımızı doğanın korunması için, sağlıklı topraklar ve sağlıklı ekosistemler yaratmak için dayanışma ve birlik içinde hareket etmeye yönelteceğini; eğitim sistemimizde yenilikleri tetikleyeceğini düşündüm.” Leopold’un ünlü “toprak etiği” yazısının yer aldığı ve “doğa korumanın incili” olarak bilinen kitabı Bir Kum Yöresi Almanağı, Özdağ’in çevirisiyle okurlarla buluşacaktır.

Aldo Leopold Vakfı Yeşil Alev’in yaygın olarak izleyicilerle buluşması için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Vakfın misyonu, Aldo Leopold’un mirası yoluyla, insan ve doğa arasında etik bir ilişkiyi teşvik etmektir. Aldo Leopold Vakfı ve Yeşil Alev’le ilgili geniş bilgi için www.aldoleopold.org sayfasını ziyaret ediniz.

 Saygılarımızla;

 

Toprağına Sahip Çık !

 

Bu yazı toplam 681 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR