FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

ÇEVRE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ ORMAN İÇİ MADEN KAYNAKLARI VE İŞLETMESİ

ÇEVRE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ ORMAN İÇİ MADEN KAYNAKLARI VE İŞLETMESİ

2010 yılının İLK İL KOORDİNASYON KURULU toplantısında Başkanlık divanından söz isteyerek, TEMA VAKFI adına konuşma yapmıştım. Konuşmanın dayanağı, şikayet dilekçeme, Çevre ve Orman Bakanlığının 11 Ocak 2010 tarihli vermiş olduğu cevabi yazıydı.

İlimizde, orman içi alanda sahibiyet kazanmış 800 adeti aşan maden arama, işletme v.b. adıyla belgelenmiş “OCAK” işletilmekte (448 adeti işletilmekte) veya işletilme sürecindedir. Bunlardan merkez ilçede olanların yağunlukla, Taşçılar, Gülümbe, Vezirhan, İlyasbey, Kayabeli, Bayırköy civarındadır. Diğer yandan Gölpazarı, İnhisar, kısmen Pazaryeri ve Yenipazar yakınlarında olanlarla, Söğüt ilçemizde yoğunluk kazanan KİL grubu “TOPRAK” maden işletmeleridir. Bu durum da adını verdiğimiz gibi 21. yüzyılın parlayan yıldızı “mermercilik sektörü ve alt dallarıdır” Bilecik ili de bu YILDIZLARIN öncülerindendir.

Hemen yazımın tam ortasında önemli bir gerçeği göz ardı etmeyelim. Bu yazı ÇEVRE ve ORMANLARIMIZIN korunması adına yazılan bir makaledir. Bundan öncede yazdığım yazılarda da belirttiğim gibi, SANAYİ ve yer altı kaynaklarımızın, madenlerimizin, ÜLKE genelinde işletilmesine ASLA karşı değiliz. Bu konuyu tersini iddia ederek saptıranlar olmuştur, olacaktır. Biz, TEMA VAKFI olarak “Dünya da VAHŞİ MADENCİLİK” diye adlandırılan ÇEVREYİ ve ÇEVREDEKİ Doğal Varlıkları, EKOSİSTEMİ, Ormanları, mera alanlarımı ve en önemlisi de TOPRAĞI yok! Sayan çalışma düzenine karşıyız! Ve de YÜKSELEN DEĞER olan ÇEVRECİLİK eninde-sonunda galip gelecek, VAHŞİ MADENCİLİĞE DUR! diyecektir. TOPRAĞINA (Tarımına) ORMANINA, AKARSU KAYNAKLARINA VE MERALARINA (ESKİ MERALAR, Kanunen söke söke alınacak, zira ETSİZ-proteinsiz insanlık tarihi çöken devletlerle dolu…) Yukarıda saydığımız ÇEVRE değerlerini DOĞAL DENGE Aleyhine bozanlar, bozduranlar da Tarihe gömülmüş önemli medeniyetlerdir.( Mezopotamya ASUR medeniyeti-G. Amerika Astek medeniyeti- Ve sürünmekte olan AÇLIK- SUSUZLUK çekmekte, çökme noktasında olan onlarca AFRİKA ülkeleri) v.b.

Orta Asya dan kuraklık ve Ekosistemin bozulmasıyla Anadolu ya göç eden TÜRK boyları ve aşiretleri, büyük mücadelelerle ayakta kalma savaşı vermektedir. Bu mücadelenin temelinde Avrupa-Asya nın Batısında yaşayan ırkların ve devletlerin, coğrafyası, doğası genetik mirası ve neredeyse AVRUPA kıtasının tamamı kadar BİO çeşitliliği olan ANADOLU’NUN DOĞAL zenginliğidir. Yer altı kaynaklarımız, denizlerden yeteri kadar faydalanmasak bile, bunlar cabası olan yine doğal zenginliğimizdir.

Dünya, susuzluğu ve açlığa (gıda açığına) süratle gitmekte, bugün 6.7 milyar insanı dahi besleyememektedir. 1 Milyar insan su bulamadan yaşamakta, 1 milyar açlık sınırındadır! Her gün 1.8 milyon “ÇOCUK” içme suyu ve gıda yoksulluğundan yaşamını yitirmektedir. Merdiven altında, sağlıksız koşullarda, sigortasız, asgari ücret altında çalışan insanlarımız, DOĞAL KAYNAKLAR hiçe sayılarak, hiçbir yasal koşul öne süremeden yaşam sürdürmektedir. (İlçemizin birisinde bir işletme var ki, insanlık utancı)

EĞER, ÇEVRE ve DOĞAL VARLIKLARIMIZ, TOPRAK-TARIM politikalarında başta, gerçek ÇEVRE tahribatını önleyen önlemler alarak işletilmesini sağlayarak, EĞİTİM-DENETİM (kontrol) mekanizmasını tüm meslek kuruluşlarına yayarak yapamazsak “DOĞA GAZABINI” hiç fütursuzca Bize ve TÜM DÜNYA’YA acımadan kesecektir! En önemlisi MİLLİ Ağaçlandırma ve ORMAN KORUMA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ!

Çok net ve açık yazıyorum. Bizim yaş gurubumuzun ve benim fazla kaybedecek bir şeyimiz kalmadı! Zaten ülkemiz yaş ortalamasına göre “uzatmaları” yaşıyorum. İlk ve son söyleyeceklerimi anında yazmak durumundayım. Öncelik, Orman içinde görevli ve denetim elemanı az.

İlimizde başta VALİMİZ olmak üzere, ardından tüm seçilmişler, merak edip de bahsettiğim orman içindeki ocakları, küçük bir grupla gezip görsünler, Ne kadar alana izin-para yatırmışlar, nasıl orman içine yayılmışlar! Kaldı ki ocaklarda çalışan taşeron, müteahhit, taşıyıcı v.b.

Orman hakkında ne kadar zarar verdiklerinin bilincindeler mi? Olsalar bu hasar olmaz! Çevre ve Orman Bakanlığı 2009 yılında tüm Bilecik’te, Bakanlık kendisi de dahil yaptığı denetim sayısı: Gülümbe (3), Merkez diğer(3), Pazaryeri(1), Söğüt(2), Çukurören(1), Okluca(1), İnhisar(1), Bozüyük(3), Toplam 9 adet faaliyet izleme denetim, 2 adet faaliyete idari yaptırım uygulamıştır. Çevre-Orman Bakanlığı, Konu :Vezirhan Çimento Fab. 11 Ocak 2010 ÇED 02.03.220-01-1442

Bu yazı toplam 550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR