FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

DÜNYA SU GÜNÜ, SUYUMUZ SINIRLI

DÜNYA SU GÜNÜ, SUYUMUZ SINIRLI

Kırk yıl kadar önce suyumuzun sınırlı olmadığını söyler, yazar bununla övünürdük, şimdi ise suyumuzun sınırlı olduğunu belirtiyoruz. Su yönetimi istiyoruz. İlimiz için hazırlanan PLAN bütününde bu konuda da tespitler yapılmış, 2008 yılından 2030 yılına kadarki süreçte "SU" blançomuzun durumu açıklanmıştır.
İLİMİZİN SU KAYNAKLARI VE ÜZERİNDEKİ BASKILAR:
*Karasu ve Sakarya’nın kirlenmesini önleyici tedbirler alınmalı bu iki su kaynağının kum ocaklarından dolayı sürekli yataklarının değişmesi ve düşmesini önlemek birincil derecede önem taşımaktadır....(Plan raporu sayfa 14)
*Sakarya nehrinin korunması, kirlilikten arındırılmalı DSİ sorumlu kurum olmalı, 5-10 yıllık dönemlerde proje geliştirilmelidir. (Plan raporu sayfa 19)
*Sakarya nehri, kolları ve diğer bütün su kaynakları için acil eylem planı yapılmalı, sorumlu kurum Eskişehir, Bursa, Sakarya vwe Bilecik Valilikleri adına ilğili İl özel idareleri ve DSİ olmalıdır. Süre 2008-2009 yılları plan hazırlamalı ve yürürlüğe konma yılları olabilir, 2010’dan itibaren sonuçlar izlenebilir.(Plan raporu sayfa20)
*PLANLAMAYA ESAS STRATEJİLER-bölümünde-
2.1 Doğal Yapıya ve Çevreye ilişkin değerlendirmeler(Plan raporu sayfa 23)
ANA STRATEJİ-1-
Doğal Alanların ve ekolojik kaynakların Korunması ve Geliştirilmesi
ALT Stratejiler-
Su kaynaklarının korunması:
*Mevcut yeraltı ve yer üstü sularını korumak üzere yörenin morfolijik, jeolojik ver biyolojik çeşitlilik özelliklerine göre koruma alan sınırlarının ve koruma alanı içi kullanımları belirlenmesi.
*Su kaynaklarında kirliliğe neden olan etmenlerin(baskıların) tesbit edilerek önlenmesi için takip ve denetim mekanizmalarının geliştirilmesi ve uygulanması.
*Sulama suyu kaynakları olan gölet ve barajlarda kirliliğin önlenmesi ve kontrolü amacı ile gerekli teknik eğitsel, yönetsel çalışmaların yapılması
*Atık suların su kaynaklarına doğrudan deşarjının engellenmesi için denetim mekanizmlarının geliştirilmesi ve özel sektör ile iş birliğinin de sağlanarak doğrudan deşarjın önlenmesi
*Su kalitesinin iyileştirilmesi, kirleticilerle karıştırılmasını engellenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve tarım alanlarında kimyasal gübre ile böcek ilaçlarının kullanımının kısıtlanması ve/ veya kontrol edilmesi
*Kentsel yerleşimlerde yağmur suyunun ayrı toplanması ve su kaynaklarını besleyici ya da kent içi yeşil alan sulamasını sağlayıcı şekilde kullanımının sağlanması
Devamı yarın

Bu yazı toplam 552 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR