FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

EKO-SİYASET BİLDİRGESİNDE TOPRAK

EKO-SİYASET BİLDİRGESİNDE TOPRAK

Toprak üretilemeyen bir varlıktır ve yaşamın kaynağı, temelidir. Buna rağmen binlerce yılda oluşan toprak varlığımız, başta erozyon ve amaç dışı kullanımlar olmak üzere çeşitli nedenlerle hızla yitirilmektedir. Bu nedenle öncelikle toprak varlığı korunmalı ve arazi kaynağı doğru kullanılmalıdır. Doğal varlık ve kaynakları koruyarak verimli kullanma strateji ve politikalarının önceliği “toprak varlığı” olmalıdır. Bu anlayış ülke toprak varlığı ve arazi kaynağını koruyarak verimli kılan bir temele oturtulmalıdır. Toprağı koruyarak verimli kılmadan, üretimin sürdürülebilirliği mümkün değildir. Toprağı verimli kılmak için, önce korumak ve korunan toprağı ıslah edip geliştirmek gerekir.

İklim Değişikliği ve Toprak

Uzmanlar, küresel ısınmanın etkilerinin asırlarca süreceğini bildiriyor. 2007 yılında yayınlanan IPCC Raporu’na göre, karbondioksit sera etkisine neden olan en etkin gazdır. Topraklarımızı doğru yöntemlerle işleyerek ve akılcı kullanarak hem sera etkisi yaratan bu gazın azalmasını hem de organik karbon tutulmasını sağlamak ve toprağın verimini artırmak mümkündür. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde toprağın tarımsal üretkenliğinin azalması tarım, mera, orman vb alanların amacı dışında kullanılarak kısmen insan etkili toprak kalitesi kaybına neden olmaktadır. Toprak kalitesi ve tarımsal verimlilik arasındaki pozitif ilişki aynı şekilde toprak organik karbonu ve toprak kalitesi arasında da mevcuttur. Dolayısıyla devam eden bozunma süreci toprak kalitesini azaltmaktadır. Bozulan ekosistem ve tarımsal topraktaki organik karbon da çözünerek CO2 ve CH4 formunda atmosfere salınmakta ve iklim değişikliği nedenleri arasında yer almaktadır.

Toprakların doğru ve verimli kullanılarak toprakta organik karbon oluşumunun ve tutulmasının arttırılmasının, küresel ısınma, açlık, erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve tarım alanı kaybı gibi sorunların çözümü için atılacak büyük bir adım olduğu değerlendirilmektedir.

Doğal varlıklarımızı alınıp satılacak kullanım malı değil, korunması gereken değer kabul ederek, doğaya ve topluma karşı sorumlu projeler geliştirilmelidir. Bu projeler ile doğal varlıkları korumanın yanında onları verimli kılacak, verimlilikte üretkenliği sağlayacak ve üretkenlik temelinde reel büyümeyi gerçekleştirecek, rasyonel çözümler önerilmelidir.

Doğal varlık ve kaynakları koruyarak verimli kullanma strateji ve politikalarının önceliği “toprak varlığı” olmalıdır. Bu anlayış ülke toprak varlığı ve arazi kaynağını koruyarak verimli kılan bir temele oturtulmalıdır.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, doğal varlıkların korunması yönünde değiştirilmeli, eksiksiz ve ödünsüz uygulanmalıdır.

Toprak varlığımızı nasıl kullanmamız gerektiğini belirleyen Arazi Kullanım Planlaması derhal yapılmalıdır.

Büyük Ovalar SİT Alanı ilan edilerek mutlaka koruma altına alınmalıdır. Topraklarımızın üretkenliğine zarar veren bölünmeleri önlemek için Arazi

Toplulaştırma faaliyetleri hızlandırılmalıdır. Toprak kaybının önlenmesi ve yeniden oluşumuna zemin hazırlanması için ülke genelinde Teraslama Seferberliği başlatılmalıdır.

KAYNAK : TEMA VAKFI DERLEYEN: EVREN ERDOVAN

Bu yazı toplam 596 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR