ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

ON ÜÇ YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN KÖY ARAZİ YOLLARI PROBLEMİ

ON ÜÇ YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN KÖY ARAZİ YOLLARI PROBLEMİ

Köy arazi yolları problem olmaya devam ediyor. Köy Hizmetleri teşkilatı yürürlükteyken arazi yolları bakımı, kıştan bahara girerken, yaz sonu greyderler ile bakımı yapılırdı. Köy Hizmetleri teşkilatı lağvedilip, İl Özel idaresi Genel Sekreterliği kuruluşundan bu tarafa köy arazi yolları bakıma muhtaç hale geldi. Köy muhtarlarından arazi yollarının bakımı için mazot parası isteniyor. Köy muhtarlıklarının bütçeleri mi var ki ödesinler. Belediyelerin nüfusuna göre devlet para gönderiyor, köylerde yaşayan nüfusa göre muhtarlara para gönderilmiyor. Üreten köylerin arazi yollarını haliyle İl Özel İdaresi yapacak.

15 Mayıs 2011 tarihinde bu köşemde “Arazi yolarının bakımından mazot parası isteniyor, muhtar da var mı?” diye yazmıştım. Aradan 13 yıl geçmiş, ben diyeyim 6, siz deyin 7 vali değişti, mazot parası isteği bitmedi.

Cumhurbaşkanı dahil tarım bakanı devamlı “boş arazi bırakmayalım ekelim” diyorlar. Üretici araziye hangi yoldan gidecek, bugün bir traktörün fiyatı 1,5 milyondan başlıyor, bakılmayan yoldan giden traktör bir yaz dönemi sonunda ne hale gelir.

15 Mayıs 2011 tarihli yazım;

“ARAZİ YOLLARININ BAKIMINDAN MAZOT PARASI İSTENİYOR, MUHTAR DA, VARMI Kİ

Köylerin Yol,su kanalizasyon, köy konağı gibi hizmetlerini yapmak için “KÖY HİZMETLERİ İL MÜDÜRLÜĞÜ” vardı. Ak parti bu il müdürlüklerini kaldırdı. Personelini ve bütün ekipmanını İl Özel İdaresine devretti. İl Özel İdaresi Müdürlüğü yerine İl Özel İdare Sekreterliğini kurdu ve yetkilerini de genişletti.

2001 yılı krizinde Köy Hizmetleri henüz kaldırılmamıştı, DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti iktidardaydı. MHP-CHP-ANAP İl Genel Meclisinde çoğunluğu sağladı. 2001 krizi patlak verince köy yollarını 1-2-3- sınıf olarak ayırdılar. 1. sınıf olarak köylere ulaşımı sağlayan yollar olarak kabul edildi. Sadece 1. sınıf yolların yapılmasına ve bakımının yapılmasına diğer sınıfların bakımının terk edilmesine karar verildi. Kararı alanda Bakanlıktı.

2001 krizine kadar köylerin arazi yollarına her sene bahar ve sonbaharda greyder yollanarak tesfiyesi yapılırdı. Yani 9 yıldır köy arazi yollarına bakım yapılmıyor.

AK Parti iktidara geldi, yukarıda bahsettiğim değişiklikler yapıldı. Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile KÖYDES projeleri gerçekleşti. Yanılmıyorsam 3 yıldır gelen paralar ile köylerin yol, su, kanalizasyon problemleri yok denecek kadar giderildi. Bir çok köy parke taşı ile döşendi.

Değişmeyen ise 2001 yılında son verilen köy arazi yollarının bakım dışı bırakılması kararının devam ettirilmesi.

Üreticinin aldığı bir traktörün en düşük fiyatı 40 Bin Liradan başlıyor, 80 Bin Liraya kadar çıkıyor. Yağmurda, çamurda bozulan yollarda arazisine giriliyor bir nevi üretmek için savaşıyor. Neden yollara greyder gönderilip tesviyesi yapılmıyor? Tesviyesi yapılması için müracaat eden muhtarlara “mazot parasını ver yapalım” cevabı veriliyor. Köy muhtarlarının kaç para bütçesi var ki para ödesin. Yaz aylarında karayolları bozulan asfaltlarını tamir ediyor, yollardan geçen arabalardan veya hangi hududun içersinde bakım yapılıyorsa o belediyeden mi alıyor?

İl Genel Meclisi üyelerinin çoğu köy kökenli. İl Genel Meclisi başkanı Sayın Hasan Hüseyin Çelik Ulupınar köyünden. Kendi köyünün muhtarı arazisinin yollarına greyder istedi mazotunu verebilecek durumda mı? Bozüyük İl Genel Meclisi üyesi Erol Doğan Darıdere köyünden, Pazaryeri İl Genel Meclisi üyesi Kınık köyünden, İnhisar İl Genel Meclisi üyesi Tarpak’tan. Yenipazar İl Genel Meclisi üyesi Osman Varolu………, Osmaneli İl Genel Meclisi üyeleri Hayati Kaba Düzmeşeli, İbrahim Polat Oğulpaşalı. Gördüğümüz gibi çoğu köy kökenli. Hangisinin köy muhtarlığı bütçelerini mazot parasını karşılayacak durumda. Ben buradan il genel meclis üyelerine köy arazi yollarını göz önüne alarak, muhtarlardan mazot parası istemeden bakımının yapılması kararını almaya davet ediyorum.Ak parti iktidarı Sosyal Yardımlaşma fonları ile yoksul halka ulaştı. Yol yapmakla dinimizin sevap hanesine yazdığı hizmet. Üreticiye hizmet, tüketiciye de hizmet demektir. Üreticiye çalışma azmi verir, bol mahsül almasına sebep olur. Tüketici de bol mahsülden ucuz alarak istifade eder.

İl Özel İdaresinde bulunan bir çok ekipmandan, bir çok daire, resmi kuruluş hakları olmadıkları halde istifade ediyor. Köyler neden hakkı olan arazi yollarını yaptırtamıyor?

Bu mühim konuya ziraat odalarının da eğilmelerini tavsiye ediyorum. İl Genel Meclisi üyelerini arazi yollarının yapılması hususunda karar almaya teşvik etmeye davet ediyorum.

Sayın Valimizin köylere yaptığı gezilerde yapmış olduğu konuşmalar ile üreticinin yanında olduğunu söylüyor. Bu hususta yardımcı olacağına inanıyorum.”

Bu yazı toplam 974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR