FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

ORMANLAR, SULAK ALANLARA HAYAT VERİR

ORMANLAR, SULAK ALANLARA HAYAT VERİR

“2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü”

2011 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü’nün ana konusu “Ormanlar Sulak Alanlara Hayat Verir” olarak belirlendi ve sulak alanların korunmasının su havzalarının ve ormanların korunmasına bağlı olduğuna dikkat çekildi.

TEMA Vakfı, Dünya Sulak Alanlar Günü’nde tüm su havzalarında, entegre havza yönetiminin esas alınması çağrısında bulundu. Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lâgün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alan olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengeleyen, tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizleyen, balıkçılık, tarım, hayvancılık ve saz üretimi gibi yüksek ekonomik değere ve çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptirler.

Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Sulak alanlar su ekosistemini, genel ekolojik sistem de ekonomiyi destekler.

Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi", 1971 yılı Şubat ayında İran’ın Ramsar kentinde imzalanmıştır. Bu sözleşme, taraf olan ülkelerin herbirini, dünyaca öneme sahip en az bir sulak alan ilan etmelerinin yanı sıra, bu sulak alanları korumakla ve bunların akılcı yönetimini sağlamakla yükümlü kılmaktadır. Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Ramsar Sözleşmesi’ne 17 Mayıs 1994’ten itibaren resmen taraf olmuştur.

2011 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü’nün ana konusu “Ormanlar, Sulak Alanlara Hayat Verir” olarak belirlenmiştir. Ormanlar ve sulak alanların korunması birbirine bağlıdır. Özellikle son dönemde subasar ormanı ve kıyı ormanlarına yönelik tehditler giderek artmaktadır. Oysa subasar ve kıyı ormanları iklim değişikliğine karşı mücadelede çok önemli unsurlardır. Bu ormanlar küresel ölçekte tatlı suyumuzun korunmasına yardımcı olur, karbon depolamanın yanında biyolojik çeşitlilik açısından da çok önemlidir.

TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN!

TEMA VAKFI

Bu yazı toplam 571 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR