FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

SAĞLIKLI TOPRAKLAR YAŞAM ÜRETİR

SAĞLIKLI TOPRAKLAR YAŞAM ÜRETİR

Birleşmiş Milletler, biyolojik çeşitliliğin hayatımızdaki önemini kutlamak için 2010 yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı ilan etti. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Sekretaryası da bu nedenle 2010 yılı 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nün ana konusunu “Zengin Toprak Biyolojik Çeşitliliği = Canlılar ve Ekosistemler için Zenginlik Kaynağı”, sloganı da “Sağlıklı Topraklar Yaşam Üretir“ olarak belirledi. Bu ana konu ile ekosistemler, canlılar ve biyolojik çeşitlilik açısından zengin topraklar arasında çok yakın bir ilişki olduğunun altı çizilerek, toprakların sağlıklı olmasının insanların onları nasıl kullandığı ile doğru orantılı olduğu, topraklarımızı kullanma biçimimizin, ekosistemlerin bize hizmet biçimini, besinlerimizin miktarını ve kalitesini belirlediği mesajı verildi.

Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması

2010 Yılı 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan DOĞAN, “Toprağın oluşumu çok uzun bir süreçtir. 2 cm yüzey toprağının oluşumu için 500 yıldan fazla zamana ihtiyaç vardır ve toprağın verimliliği toprak biyolojik çeşitliliğine bağlıdır. Buna rağmen ülkemiz, her yıl 500 milyon ton, her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybetmektedir. Ülke olarak zengin ve üretken topraklarımızı korumak için toprak biyolojik çeşitliliğini tehditlerden ve giderek azalmaktan korumamız gereklidir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen arazi kullanım planlamasını yapmış değildir. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılmakta veya işgal edilip yapılaşmaya açılmakta veya tarlaya çevrilmekte, sulak alanlar kurutulmaktadır. TEMA Vakfı, 2010 yılı Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nde ülkeyi yönetenlere “Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması” yapılması çağrısında bulunmaktadır. TEMA Vakfı’nın hazırlanmasında ve yasalaşmasında önemli rol üstlendiği 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 10’ncu Maddesi de bu planlamanın yapılmasını öngörmektedir.

Her Yıl 12 Milyon Kişi Su Kıtlığı ve Kirli İçme Suyu Nedeniyle Ölmektedir.

Çölleşme mevcut çöllerin doğal yayılması değildir: Kurak, yarı kurak ve kurak - az -nemli bölgelerde, insanların gerçekleştirdiği faaliyetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak verimliliğinin yavaş yavaş kaybolması ve yeşil örtünün azalmasıdır. 250 milyonu aşkın kişi çölleşmeden doğrudan etkilenirken, dünya yüzeyinin üçte biri veya bir başka deyişle 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altındadır. Bugün dünya üzerinde Almanya ve Fransa’nın toplam nüfusuna karşılık gelen yaklaşık 135 milyon kişi çölleşme nedeniyle göç etme tehlikesi altındadır. Dünyanın içme suyu arzları 1950’den beri üçte iki azalmıştır ve her yıl 12 milyon kişi su kıtlığı ve kirli içme suyu nedeniyle ölmektedir.

Bu yazı toplam 536 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR