FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

SUYUN DEĞERİ, ÖNEMİ

SUYUN DEĞERİ, ÖNEMİ

Suyun EKONOMİK olarak kullanılması, META olması, suyun değerini ön plana çıkarmıştır. Dünyadaki su miktarı talebe göre çok fazla olduğu zaman su yönetiminde yaşanan sıkıntı sermaye arttırmak ve hizmeti sunacak yetkin mühendisler bulmaktı. Su talebi artınca ,mühendisler yeni kaynaklar bularak ve nakil sistemleri kurarak arz yarattılar.Bu kaynaklar bir kısıtlama olarak görülmedi, algılanmadı. İktisatçılar ise su kaynakların geliştirme konusuyla sadece yeni su kaynakları sunmanın en uygun maliyetli yollarının bulunmasında ilgilendi.
Suyun diğer diğer kullanım alanlarındaki (ekosistem kullanımlarıda dahil) EONOMİK değerini vurgulamak ,su yönetimi karmaşa ve biçiminin , sınırsız bir kaynağa dayalı arz merkezli bir bakış yerine , sınırlı bir kaynağa dayalı talep yönetimi de içeren bir açıyla ele alınmasına yardımcı oldu.Günümüzde yeni su kaynakları bulunmasına yönelik talepler sorgulanıyor ve suların korunması, gelecekteki taleplerin karşılanabilmesi için önemli seçeneklerden biri olarak görülüyor. SULAR MUTLAKA KORUNMALIDIR! Halen kullanılan, kullanılmakta olan SU’dan daha fazla, daha iyi yararlanmak mümkün müdür? Henüz kullanıma açılmamış kaynakları kullanıma açmak gerçekten gerekli midir? Ve AMAÇ nedir? Fazladan su çıkarılmasının maliyeti ne olacaktır? Bu uygulamalar ekonomik sistemleri ve mevcut su kullanıcılarını nasıl etkileyecektir? Elde edilecek faydalar, ödenecek ekonomik, çevresel ve toplumsal bedelleri karşılayacakmı? Bu sorular SU’yun yönetilme biçiminde yenilikler yapılmasını sağlamaktadır.
GİDİŞATI NE GİBİ YENİLİKLER DEĞİŞTİRMEKTEDİR?
Su Kaynakları ve KALİTESİ üzerindeki baskılara rağmen neyse ki suyun kullanım ve yönetim biçiminde sürekli yenilikler uygulanıyor. Bu yenilikler suyun depolanma ve dağıtılma, tahsis edilme ve fiyatlandırma, verimlilik sağlamak ve EKOSİSTEMLERİ desteklemek için kullanılma ve yeniden kullanılma biçimini etkiliyor. Mevcut su sistemleri ve yönetim uygulamaları, ilklim değişikliği tahminleri doğrultusunda yeniden gözden geçirilirken, yeni su depolama ve dağıtma sistemlerine de çok büyük yatırımlar yapılıyor. Yeni teknolojiler, suyun insani, ekonomik ve çevresel gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılma, arıtılma ve YENİDEN KULLANMA biçimlerini değiştiriyor. Mevcut suların daha iyi kullanılması, su kaynaklarının kalitesinin ve bütünlüğünün korunması, paydaşları da tasarım ve karar alma süreçlerine dahil ederek hedeflerin ve risklerin netleştirilmesi amacıyla da su yönetimi “BİLİŞİM-YAZILIMLAR” da önemli adımlar atılmaktadır. Önemli olan bu yeniliklerin izlenmesi, uygun olanların “yönetimlerce” ele alınmasıdır.
TEKNOLOJİK YENİLİKLER; Suyun daha etkili, verimli ve sürdürülebilir yönetiminin yolları şimdiden sunulmaya başlandı. Farklı sanayi dalları, su tüketimini ve atık suların tehliyesini azaltan yeni teknolojilere ve süreçlere yatırım yapmaktadır. Evsel su kullanımını azaltan klozetler, az su akıtan duş başlıkları, talebi azaltan musluk havalandırıcılar gibi su tasarrufuna yönelik teknolojiler sunulmaktadır. Tarımsal üretim damlama yöntemiyle sulama ve başka su dağıtım teknolojilerinin yanı sıra toprak verimliliğini sağlama ve koruma teknikleriyle arttırılıyor. Başarılı tarım tekniği uygulamalarının pek çok ülkede su verimliliğini arttırdığı bilinmektedir. Dünya’nın ekili alanlarının yüzde 80’inde, yoksul insanlarının geçimini sağladığı “YAĞMUR SUYUYLA TARIM” yönteminde, etkisi kanıtlanmış teknolojilerin kullanılması verimliliği enaz İKİ KAT arttırabilmektedir. TARIM öylesine çok SU tüketiyor ki bu alanda elde edilebilecek küçük bir azalma bile diğer kulanım alanlarında büyük bir pay artışı sağlayabilmektedir. Bir insanın ortalama günlük su ihtiyacı 150 litre kabul edilir. TEK bir HAMBURGER için, danaların etini sağlayan mısır da dahili su tüketimi 10 bin litre hesaplanmıştır.
(Uluslar arası Su Yönetimi Enstitüsü-İnternational Water M. İns)
Kaynak: 2008 Dünyanın Durumu Tema yayını 25. YIL ÖZEL BASKI -Sürecek-

Bu yazı toplam 631 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR