ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

GÖLPARK ÖZEL İDAREYE DERS OLMUŞTUR

GÖLPARK ÖZEL İDAREYE DERS OLMUŞTUR

Pelitözü Göleti bir önceki Vali Halil İbrahim Akpınar'ın projesiydi. Akpınar'ın bundan evvelki görevi Bolu Valiliğiydi. Bolu'da Abant Gölü etrafında yapılan eğlence, kamp ve mesire alanlarını örnek alan sayın Akpınar, Pelitözü Göleti'ne de Gölpark adıyla aynı şeyleri yaparak halkın yararlanacağı bir alan haline getirmek istedi. 

İlimizin Bozüyük ilçesindeki Karasu başı hariç diğer ilçelerinde de tatil günleri eğlenebileceği bir yeri yok. 

Vali Akpınar'ın düşüncesi güzel olmakla beraber Gölpark açılışından itibaren yazın halkın ilgisini çekiyor, havaların soğumasıyla ilgi azalıyor, bazı kendini bilmeyenler ise Gölpark'a zarar vermeye başlıyor. 

Vali Akpınar'ın düşündüğü gibi ikinci bir Abant olamadı. Çünkü Pelitözü Göleti yağmur ve kar suları birikintilerinden oluşuyor. Devamlı geliri olan bir su yatağına sahip değil. Kurak bir yaz mevsiminde göl aşırı su kaybına uğruyor ve bu sebepten cazibesini kaybediyor. Kış sporları için yatırım düşünülmüyor. İl Özel İdaresi'nin park, bahçe ve mesire alanlarına bakım yapacak elemanları olmadığından, bugüne kadar yapılan masraflı alanı korumak için İl Özel İdaresi'ni zarar ettiriyor. 

İl Özel İdaresi, Bilecik Belediyesi'ne Gölpark'ı kazandırmak düşüncesinden ziyade her ay yüz bin liranın üzerinde zarara uğradığı yerden kurtulmayı kazanç gördüğü için verdi. 

Belediye bu işten kazançlı çıkar çünkü belediyeler park ve bahçe yapılması, bakımı ve çalıştırması yönünden hem elemana hem de tecrübeye sahip. 

İl Özel İdaresi buraya yaptığı yatırımdan mutlaka bir ders almıştır. Gölpark yapılırken aşırı para harcandığını tenkit etmiştim. 

Halkın eğlenebileceği mesire alanları yapılmalı İl Özel İdare'de buna öncülük etmeli. Şöyle olabilir, her ilçemizde mesire alanı olabilecek baraj, göl ve meydan var. İl Özel İdaresi bu yerlerin elektrik, içecek, su, yol gibi ihtiyaçlarını yapmalı. Öncelikle köy sınırları içindeki yerleri muhtarlık veya kooperatiflere öncelik tanıyarak hazırlayacağı şartnamelerle, yapacağı hizmet yerlerini kendileri yapması şartıyla işletmesini vermeli. Muhtarlık, kooperatifler almadığı takdirde özel sektöre aynı şartlarla vermeli. 

İl Özel İdaresi'ni sadece köylere hizmet götüren bir kuruluş olarak görmek doğru değil. Köy Hizmetleri Teşkilatı ortadan kalktı. 

İl Özel İdaresi kuruluş kanununun 3. maddesinin a bendinde 'İl özel idaresi: İl halkının mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini ifade eder' diyor. Yine 5. maddesinde ise  'İl özel idaresinin görev alanı il sınırlarını kapsar' diyor. 

Gölpark'a yapılan aşırı masraf sadece köylere hizmeti aksatmadı. Tüm il çapındaki yatırımları azalttı. Gölpark gibi tesisler yapılmasın mı? Elbette yapılsın ama yukarıda belirttiğim gibi zorunlu hizmetlerin dışında özel sektöre işletmesini versin. 

Umarın Özel İdare bundan bir ders çıkartmıştır. 

Bu yazı toplam 1102 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR