MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

Bir önerim var!..

Bir önerim var!..

Gıda fiyatları aldı başını gitti.

Yıllardır zahmet çeken çitçinin problemleri yeni yeni dile gelmeye başladı.

İdare bir şeyler yapmak istiyor ancak ne yapılması konusunda çok net bir stratejik yol haritası yok.

Vatandaşın zahmetini parti teşkilatları ve milletvekili dinliyor mu bilmiyorum. Dinlese ne olacak bakanlığa iletmeleri söz konusu değil. Yukarısı aşağının derdini bilmiyor. Derken bu sarmal devam ediyor.

Benim de birkaç önerim var. Böyle bir sarmalda benim yazıma kulak asan olur mu bilmiyorum ama ben yazayım da vebali yetkililerin diyeyim.

Hayvancılıkla, toprakla uğraşan üreticiye en zor gelen işlerden birisi Çiftçi Kayıt Sistemini oluşturup Tarım İl Müdürlüklerine ve Ziraat odalarına vermek.

Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) oluşturulunca muhtara ve iki azaya imzalatmak gerekiyor.

Kusura bakmayın da muhtar ve azalar bu ÇKS beyannamesini imzalayınca nasıl bir faydası oluyor?

Muhtar ve azalar beyanın doğru olup olmadığını kontrol mü ediyor? Hayır. Zaten çiftçi kendi beyanından kendisi mesul. Ne diye ekstra lüzumsuz işle çiftçi uğraştırılıyor. Bu muhtar ve azaların imzası işi kalkmalı!

Bana göre biraz üç nokta olacak ama aslında çiftçi hiç ÇKS hazırlamamalı. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri arazide ellerinde tabletle tarla tarla dolaşıp arazinin kime ait olduğunu, ne ekip biçtiğini bakıp ÇKS’leri oluşturmalı. ÇKS’yi oluşturan tarım danışmanı aynı zamanda bitkinin yetişme aşamasında danışmanlık yapmalı ve rekoltesinden sorumlu olmalı.

Devamında ve ikinci önerim de şu:

Tarım danışmanları eliyle, Tarım İl Müdürlüklerince oluşturulan ÇKS’lere göre oluşturulacak gübre mazot destekleriyle ilgili olarak her ÇKS sahibini kredi kartı gibi verilecek kart ile alabileceği mazot ve gübre tanımlanmalı.

Mazottan örnek verecek olursak. Bir çiftçinin ÇKS’sine göre alabileceği mazot desteği Bakanlığın çiftçiye ödeyeceği nakit para yerine kartına tanımlayacağı mazot limiti sayesinde anlaşmalı akaryakıt istasyonlarından vergisiz ÖTV’siz mazot alarak üretim yapabilmeli.

Üçüncü önerim de;

Yine çiftçiye oluşturulan ÇKS’sine göre kredi ihtiyacı Tarım Kredi Kooperatiflerince kredi dosyası hazırlanmalı ve Ziraat Bankası tarafından kredi kullandırılmalı. Esnaflarda olduğu gibi.

Kredi ihtiyacı olan esnaf, Esnaf Kefalet Kredi Kefalet Kooperatifince dosyası hazırlanıyor ve Halk Banaksı krediyi kullandırıyor. Bir esnafın bildiğim kadarıyla 275 bin TL kredi limiti yatırım kredisi (iş yeri edindirme veya araç alımı) gibi kredilerle limiti 750 bin lirayı buluyor.

Ancak bir çitçi 150 dönüm yer ekip biçse yaklaşık alabileceği destekli kredi 100 bin lira civarında. Esnaflar 5 yıl vadeli alabilirken çitçiler her yıl parayı ödeyip yeniden çekiyor.

Çiftçinin her gün yaşadığı ve üretmekten çok meşgul olduğu, sonunda usanıp her şeyden vazgeçtiği bu konular halledilirse çiftçinin yüzü bir nebze olsun güler diye düşünüyorum.

Hoşçakalın!..
 

Bu yazı toplam 4308 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR