KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

AÇIK KAYNAK KODA DESTEK

AÇIK KAYNAK KODA DESTEK

Merhaba. Uzun süredir kullanımını her fırsatta desteklediğim ve milli ekonomiye katkısının olduğunu düşündüğüm açık kaynak kodlu Open Office yazılımına köşemde bir kez daha yer vermeyi uygun gördüm. Bana kendisini hatırlatan ise peş peşe çıkardığı sürümlerden sonra 3.1 sürümüne ulaşmasının haberini okumam oldu.
Evet, bütün dünyada kullanım alanları hızla artan Open Office yazılımı, 3.1 sürümüyle hayranlarının karşısına çıktı. Hesap Tablosu, Kelime İşlemci, Sunum, Veritabanı, Çizim ve Formül bileşenlerinden oluşan OpenOffice, özellikle kenar yumuşatma desteği ile göz dolduruyor,http://download.openoffice.org/other.html#tr adresinden indirilebilecek yazılımda halen bazı dillere destek hazır değil.
Türkiye’den kendisine gönül verenlerin sitesi, http://openoffice.org.tr/ adresinde, programı nasıl temin edeceğinizden, programla ilgili sorularınıza bulacağınız muhtemel cevaplara kadar, programı kullanan kurumlardan, program hakkında çıkan haberlere kadar birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Haberlerden bir kaçına burada yer vermek isterim. En önemlisi, Açık Belge Biçimine (Open Document Format)destek veren Birleşik Krallık ile birlikte, toplamda 17 devlet ve 8 özerk hükümet, belge alış verişinde resmi standart olarak ODF’yi kabul etmiş.
Diğer haber ise İsveç’ten geldi. İsveç’teki 9 belediye, yazılım geliştiren 10 firmaya gönderdikleri mektupla, Microsoft Office bağımlılığı gördükleri personellerine, hali hazırda kullandıkları Open Office ile ilgili eğitim ve destek vermeleri konusunda başvurmuşlar. Bazı Bilgi İşlem yöneticileri sayesinde de, kentteki ilk ve orta dereceli okulların tamamında açık kaynak kodlu Open Office yazılımlarına geçiş süreçleri başlamış. Bu süreç sonunda belediyeler yaklaşık 200.000 Avro tasarruf etmiş olacaklarmış.
İşin maddi boyutu bir tarafa, oluşturulan belgelere uzun vadeli erişim seçeneklerinin olması da ayrı bir konu. Daha da açacak olursam. Microsoft, 2007 versiyonundan itibaren satışlarını yükseltmek ve kişileri yeni yazılım sürümlerini almaya zorlamak amacıyla word programında .doc uzantısını ve biçimini bırakıp .docx gibi bir biçime geçti. Nihayetinde eski belgelerle uyumda ya da yeni yazılımda oluşturulan belgelerin eski program sürümleriyle açılıp kullanılabilmesinde bazı zorluklarla karşılaşıldığı görüldü. Open Office programında ise böyle bir sorun yok.
Kısacası, güvenlik, tasarruf, uzun vadede kullanılabilirlik gibi özellikleriyle Open Office, her devletin desteklemesi gereken bir yazılım olarak saygıyı hak ediyor.

TÜRKÇESİ VARKEN

off-line : İngilizce bu söz bilişim alanında "Bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır durumda olmama." anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için çevrim dışı uygun bir karşılıktır. TDK
simultane : Fransızca (simultane) bu söz "aynı anda olan" anlamıyla sıfat olarak kullanılmaktadır. Daha çok simultane tercüme/çeviri biçiminde geçen bu söz yerine Kurumumuzca anında karşılığı önerilmiştir. TDK
konfigürasyon : Fransızca konfigürasyon (configuration) sözü bilişim alanında "Bilgisayar sisteminin özellikle fiziksel birimlerini gösterme." anlamında geçmektedir. Bu söz için Kurumumuzca yapılandırma karşılığı önerilmiştir. TDK

Bu yazı toplam 455 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR