KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

BİLİŞİM DEVLERİNDEN HAZİRAN’A HIZLI GİRİŞ

BİLİŞİM DEVLERİNDEN HAZİRAN’A HIZLI GİRİŞ

Merhaba. Sanal dünyada geçen hafta yaşanan olayları kısa kısa anlatmaya çalışayım. En önemlilerinden biri bilişimin kalbi olan ABD’den gelen bir güvenlik ihlali ile ilgili.
Geçen hafta ABD Silah-Cephane Fabrikalarından biriyle beraber, askeri mühendislik ile ilgili kurumların sitelerine aynı dönemde kötü niyetli kişilerin saldırdığı ve bu siteleri istedikleri sitelere yönlendirdikleri açıklandı. Dünyadaki internet altyapısını yöneten, en büyük bilişim şirketlerinin olduğu ve askeri güvenlik konusunda kıl aldırmayan bir ülkenin bile başına bunlar gelebiliyorsa, %100 güvenlik diye bir şeyin olmadığına iyice inanmaya başlıyorum. Tabi ki olaydaki sızmanın bu sitelerin barındırıldığı sunuculara yapıldığını ve tam olarak ne kadar bilgiye erişildiğinin bilinmediği de ekleyeyim.
Bu arada ülkemizde sık sık ve uzun süreli erişim engelli olsa da Youtube, kullanıcılarına daha kaliteli içerik sunmak için çalışmaya devam ediyor. Özellikle çocukları uygunsuz içerikten korumak için, Aile Salonu uygulamasını hayata geçirmeye çalışıyor. Hatta bunun için SafeTube adlı yeni bir site düşünen Youtube, böylece ailelerin çocuklarını Youtube’dan sakınmasına gerek kalmayacağını belirtiyor. Yeni sistem ile otomatik tarama ile hem videolar hem de yorumlar, bir filtreden geçirilecek. Böylece olur olmaz her şey kullanıcının önüne gelmeyecek.
Bu arada işlemci piyasasının büyük oyuncularından AMD, İstanbul kod adlı yeni altı çekirdekli Opteron işlemcilerini maliyet ve enerji tasarrufu gibi özelliklerini de ön plana çıkartarak tanıttı. Yeni dönemde özellikle sunucu piyasasında adını çok duyarız gibi geliyor bana.
Koca bir hafta yaşanır da Google’dan ses çıkmaz mı? Tabiî ki çıkar. Google Docs hizmeti ile artık Microsoft Ofis 2007 programı ile hazırlanan word ve Excel dosyalarının uzantıları da tanınacak ve işlem yapılmasına izin verilecekmiş. Böylece docx ve xlsx uzantılı dosyaları da ofis 2007 yazılımımız olmadan açabileceğiz.
Microsoft’un arama değil karar verme motoru dediği Bing’i es geçtiğimi sanmayın. Bazı uygulamalarının Türkçe ve Türkiye uygunluğunun henüz olmadığını ve eksiklikler giderildikten sonra belki de genişçe bir yer ayıracağımı belirtmekle yetineyim.
Bir haber de Maliye Bakanlığı’ndan. Artık kamu ile iş yapan şirketlere şart koşulan vergi borcu yoktur yazısı internetten alınabilecekmiş. SGB.Net sistemi ile sorgulanan alacaklı ya da ihaleye istekli kişi, sorulama sonucu olumlu çıkarsa işlemlerini ilgili kurum ile halledebilecekmiş.
Ülkemizden haber vermişken devam edelim. Türk Silahlı Kuvvetleri yani ordumuz artık mesai saatleri içinde ve orduya ait bilgisayarlardan gmail, Hotmail ve Yahoo gibi posta uygulamalarının kullanımını yasaklamış. Tsk.mil.tr ve tsk.tr uzantılı resmi postaların kullanılmasını böylece orduya ait sunucuların kontrollü kullanılmış olacağını, filtreden geçecek postalar ile bilgi alış verişine standart getirileceğini, virüs ve trojan tarzı uygulamalara karşı zafiyetin önüne geçileceğini belirten karar, bence geç bile alınmıştır. Bilgi güvenliği, çalınması ya da değiştirilmesi halinde koca ülkelerin bile felç olabileceği gerçeği halen ülkemizde ciddiye alınmıyor. Düşünsenize, askeri, ulaşım, iletişim, sağlık, bankacılık uygulamalarının kullanılamaz hale geldiğini. Benim içim ürperdi. Ya sizin?
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
Ambargo: Fransızca kökenli ambargo (embargo) sözü dilimizde "1. Bir malın serbest sürümünü engellemek için konulan yasak, 2. Bir devletin, gemilerin kendi limanlarından ayrılmasını yasaklama buyruğu, 3. Bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini engelleme." anlamlarında kullanılmaktadır. Sözün her bir anlamı için Kurumumuzca engelleyim karşılığı önerilmiştir. TDK
Amatör: Fransızcadan (amateur) dilimize giren bu söz "Bir işi para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan (kimse)." anlamına gelmektedir. Bu söz için Kurumumuzca özengen karşılığı önerilmiştir. TDK
Alegori: Fransızca alegori (allégorie) sözü edebiyatta "Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışı daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme." anlamında kullanılmaktadır. Sözün bu anlamda kullanımı için Kurumumuzca yerine karşılığı önerilmiştir. TDK

Bu yazı toplam 386 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR