EYLEM YILDIRIM

EYLEM YILDIRIM

Çocukluk dönemi obezitesi

Çocukluk dönemi obezitesi

Şişmanlık yani obezite, vücuttaki yağ miktarının artması olarak tanımlanmaktadır. Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte, aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli nedenler olarak kabul edilmektedir. Fazla kilolu olma; her yıl milyonlarca ölümün ve hasta olarak geçirilen yılların sorumlusudur.

Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda oyun bağımlılığının sebep olduğu hareketsizlik gibi çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.

Çocukluk çağı obezitesi, yetişkinlikte de devam etme eğilimi olan bir sağlık sorunu olduğundan obez çocukların %70-80’i yetişkin dönemde de obez olarak devam etmektedir.

Çocukluk çağı obezitesinin en belirgin özellikleri; bacaklarda ağrı, hareketsizlik, nefes darlığı ve bitkinliktir. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise; erken ergenlik, bacaklarda eğrilik, yüksek yağlanma, kalp-damar hastalıkları, psikolojik ve sindirimsel rahatsızlıklar gibi pek çok problem ortaya çıkmaktadır.

Şişman çocukların çoğunda, şişmanlığa neden olacak tıbbi bir neden olmayabilir. Çocukluk çağı obezitesinde çok yönlü çevresel etmenler (kötü beslenme, fiziksel aktivite azlığı vb.) şişmanlığın oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Çevresel etmenlerden sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite azlığı, obezitenin en önemli tetikleyicilerindendir. Kötü beslenme faktörünü hazır besin tüketimi, gazlı içecek tüketimi gibi yanlış gıda seçimleri oluştururken; fiziksel aktivite faktörünü ise merdiven kullanmama, tv-bilgisayar başında fazla zaman geçirme gibi durumlar oluşturmaktadır.

Oyun bağımlısı olan çocuğun yemek saatlerinin bir düzene sokulmasına çalışılmalıdır. Bilgisayar oynamaktan hemen vazgeçemeyeceği için, oyun saatlerinde bir şeyler yemek istediğinde, şeker ve aşırı karbonhidratlı besinlerden, bol yağlı yiyeceklerden uzak durması adına kuruyemişler, meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıklar ön planda tutulmalıdır. Tedavinin önemli noktası olan diyetin iyi anlaşılması ve uygulanabilmesi, ancak diyetisyen tarafından verilen beslenme eğitimi ile sağlanabilmektedir. Tüm bu süreç boyunca belirlenen aralıklarla çocuğun büyümesi izlenmektedir.

İlköğretim çağındaki çocuklar; kısa süreli, değişken ve eğlenceli aktiviteleri daha çekici bulmaktadır. Ülkemizde çocukların ilgi alanlarına göre sportif beceriler kazanabileceği etkinlikler artmaktadır.

Oyun bağımlılığı olan çocuklarda, gerekirse psikolojik destek de alınmalıdır. Oyun bağımlısı çocuklarda, psikolojik destek ve beslenme danışmanlığının bir arada yürütülmesi; yanlış olan beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler oluşturulmasını sağlayacaktır.

Unutmamalıyız ki; interneti ve bilgisayarı doğru kullanarak çocuklara örnek olabilmek, teknoloji çağında, hepimize düşen en önemli sorumluluklardan biridir.
 

Bu yazı toplam 3006 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
EYLEM YILDIRIM Arşivi
SON YAZILAR