KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

GMAİL, MSB E-DEVLET, SOSYALLEŞME SİTELERİ

GMAİL, MSB E-DEVLET, SOSYALLEŞME SİTELERİ

Merhaba. Geçtiğimiz haftanın yenilik haberleri yine iştahımızı kabartmaya yetti. Başlayalım.
E-posta hizmeti veren firmalar arasındaki rekabet, uzun süreler sonunda kullanıcı ziyaretlerinde bir sıralama değişikliği yaptı. Yahoo’nun 106, Hotmail’in 47 milyonu geçtiği sayılarda, Gmail 37 milyonluk ziyaretçi sayısıyla nihayet AOL’u geçti ve 3. sıraya yerleşti. Bütün diğer hizmetler yanında artık sınırsız e-posta kutusu kapasitesi sunulacak günler yakın gibi gözüküyor.
Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği’nin yaptığı açıklamaya göre artık, www.turkiye.gov.tr adresindeki MSB e-devlet işlemleri bağlantısından askerlikle ilgili bazı işlemler internet ortamında yapılabilecek. Bunlar arasında Lojistik Seferberlik Sorgulama, Celp Dönemi Tercihi, Yedeklik Yoklama, Son Yoklama ve Personel Seferberlik Hizmetleri bulunuyor.
Sosyal ağların yükselişi ile beraber sosyalliği sağladığı söylenen siteler hakkında haftada en az 7-8 haber konusu yayınlanır oldu. Bazılarına özellikle dikkat etmenizi öneririm. Bu hafta bir başlık bu sosyal ağlara yüklediğiniz resim ve videoların, kimsenin okumadığı üyelik sözleşmesi içerisine sıkıştırılan maddeler ile artık ilgili sitenin malı sayılacağı idi. Yani ben artık yokum çıkayım diyorsanız, site izin veriyor ama özel verileriniz artık sitenin malı. Giriş ücretsiz, çıkış paralı gibi bir şey olmuş açıkçası. Bir diğer konu da bu tarz sitelerde video ya da bir uygulama ile ilgili olarak size bir şey yüklemeniz gerektiğini belirten mesajlara tıkladığınızda, olta saldırılarla karşılaşma risklerinin bir hayli artmış olması. Muhtemelen siteye tekrar giriş yapmanız gerektiğini belirten ve aynen ilgili sitenin kullanıcı giriş sayfasına benzeyen bir sayfa ile kendi elinizle şifrelerinizi ve dolayısıyla bütün ağdaki bilgilerinizi kaptırmamak için dikkatli olun derim.
Bu sosyal ağlar konusunda benim de söylemek istediğim ek öneriler var. Son zamanda internette denk geldiğim programların bazıları birden fazla sosyal internet sitesindeki hesaplarınızı tek elden yönetebileceğinizi söylüyor. Tabii bunu yapmak için muhtemelen programa bütün sitelerdeki kullanıcı adı, e-posta ve şifrenizi giriyorsunuz. Sonra bütün hesaplarınızın uçmamasına dikkat edin. Bu tarz işlemler için artık Facebook, Twitter, Friendfeed (Zaten artık Facebook’un malı) gibi siteler ile video paylaşım siteleri kendi uygulamalarını geliştiriyorlar. Yani atıyorum, Dailymotion’a attığınız bir video anında Facebook sayfanızdan paylaştırılabilir. Bunun yanında diğer sitelerdeki bilgilerinizi Facebook içindeki uygulamalara girdiyseniz bu sitelere de hiç uğraşmadan videonuzu atmış olursunuz. Zaman kazanmak, aynı işi tekrar tekrar yapmamak ve ara yüzünü beğendiğiniz site üzerinden bütün girişlerinizi kontrol etmek düşüncesi iyi olsa da bütün girişlerinizi tek bir şifreye bağlamanın sakıncalarını bir durup düşünmek lazım.
Yüz yüze olmayan bir sosyallik ararken, sonradan üzülmemek için daha dikkatli ve bilinçli internet kullanın. Saygılarımla.
Kızılötesi
Renk tayfında kırmızının altında kalan ve gözle görünmeyen ışık dalgasıdır. Genellikle uzaktan kumandalarda basit işlemler yapmak ve taşınabilir cihazlarda dosya transferi için kullanılıyor. Tıp alanında da yoğun kullanımı bulunan bir teknoloji. İki kızılötesi cihazın haberleşmesi için “göz göze” gelmeleri şartı bulunuyor. Etki alanı çok kısıtlı olduğu için, kızılötesinin yerini günümüzde Mavidiş (Bluetooth)gibi, radyo dalgalarıyla iletişim kuran modern protokoller almaktadır.

Bu yazı toplam 418 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR