KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

KASIM AYINA GİRERKEN BİLİŞİM DÜNYASI

KASIM AYINA GİRERKEN BİLİŞİM DÜNYASI

Merhaba. Windows 7’nin hareketlendirdiği bilişim piyasasında bir dönem esen netbook rüzgârları, şimdilerde yerini dokunmatik ekranlı cep telefonları ve hali hazırda kullanılan programların yeni çıkan sürümlerine bırakmış gibi gözüküyor.

Google bu hafta da yine adını bir şekilde duyurmayı başarıyor. Önce reklâm gelirlerinin Türkiye’de vergisini vermediği için aldığı ceza ile gündeme gelen Google, internet tarayıcısı Chrome’nin 4.0.237.0 sürümünü yayınladı. Sürekli güncellenen yazılımı takip etmek gerçekten mesele teşkil ediyor. Her sürümü hemen güncellemek yerine lazım ve ilgimizi çeken ekler, yenilikler geldiğinde güncellemeyi seçmek daha uygun olur düşüncesindeyim.

Bir diğer popüler tarayıcı Firefox ise, geliştiricilerinin yaptığı düzenlemelerden bazılarını standart hale getirerek yoluna devam ediyor. 3.6 Beta sürümü ile görücüye çıkan program, Windows 7 ile tam uyumlu çalışmada bazı sorunlar yaşandığı söylentisi ile uğraşmak zorunda.

Microsoft’un dün yayınlanan Kasım güncellemelerinden 3’ünün kritik, 3’ünün ise önemli derecede olduğu ve kritik olan güncellemelerin işletim sistemi ayağında olduğunun bilgisini de buradan vereyim. Ayrıca Windows 7 ile ilgili bir güncelleme bulunmadığı da görülüyor.

Birbiri ardına çıkan dokunmatik ekranlı cep telefonu furyası, beraberinde, kullandıkları işletim sistemleri piyasasını da hareketlendirdi. Windows Mobile ile Android yüklü makinelerin başı çektiği piyasada, yaşanan rekabetler sadece bunlarla sınırlı değil. Giderek cep telefonunu da internet amaçlı kullanmaya başlayan kullanıcıların talepleri doğrultusunda artık yazılım üreticileri de yeni ürünler yapmaya başladılar. Eskiden bilgisayarlarda kullanılan bazı programların mobil uyumlu olanları daha cazip geliyor. Kullanıcı zaten bildiği, kullandığı, bazı bilgilerini ya da irtibatlarını eklediği programa, cepten de ulaşabilmek ve bilgisayar ile güncelliğini kullanabilmek gibi durumlara göre seçimini yapıyor. Yaygın kullanımı olan GTalk yazılımı bunlardan biri. Zaten Msn Messenger gibi bir program yükleyerek ya da Gmail üzerinden kullanılabilen GTalk, böylece cepten de ulaşılabilir hale gelmiş oluyor. Sürekli çevrimiçi olmanın güzelliğini yaşamak isteyenlerin hemen yüklediğine eminim. Sadece bir yazılım yükleyerek dokunmatik ekranlı cep telefonunu çizim tabletine dönüştürmek gibi seçenekler de bir başka fırsat olarak önümüze geliyor.

Öyle görülüyor ki daha hafif olsun, internet erişimi olsun diye tercih nedeni olan netbook’lar yerlerini gün gelecek, cep telefonlarına bırakacaklar. Zaten birçok kişi, cep telefonundan sonra saat taşımayı bıraktı. “Aynı işi yapan birden fazla cihazı üzerinizde taşımaya ne gerek var” diyen kullanıcılar, ekranların biraz daha büyümesi ve aralarındaki farklılıkların giderek kalkması ile cep telefonundan yana tavır alacak gibi gözüküyor.

Saygılarımla.

IMPORT: Bazen bir programla çalışırken, başka bir program tarafından yaratılmış bir veri dosyasını kullanmanız gerekebilir. Bu durumda dosyayı, çalışmakta olduğunuz programın işleyebileceği bir şekle dönüştürüp öyle kullanmanız gerekecektir. Programların büyük çoğunluğu, bu gibi durumlarda "Import" seçeneğini kullanırlar. Bu seçenek sayesinde, farklı tipteki dosyaları çalışmanıza dahil etme imkanı bulabilirsiniz. Örneğin Outlook’un Adres Defteri’ni Outlook Express’e aktarmak, bir çeşit "Import" işlemidir. Bu seçeneğin Türkçe programlarda "Al-Ver" şeklinde belirtildiğini de görebilirsiniz. Kaynak: www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 398 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR