KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

KENDİNİZİ VE AİLENİZİ KORUMAK ADINA

KENDİNİZİ VE AİLENİZİ KORUMAK ADINA

Merhaba. Bu haftanın bence en güzel haberlerinden biri ülkemizde geniş bant internet erişiminde tekellikten kaynaklanan ezici paya sahip olan TTNET’ten geldi. Daha önceki yazılarımda her toplu internet sağlayıcı şirket için şart koşulan bazı yazılımlardan bahsetmiştim. Bu yazılımlar ile girilmesi istenilmeyen siteler belirlenerek her internet kafe sahibi kendi işletmesinde güvenliği sağlayabiliyordu. O zamanlar şöyle bir düşüncem vardı. İnternet kafe işleten kişilerin hepsi de aynı bilgi düzeyinde değil. Bazıları sadece para getiren bir kapı olarak görüp belki de 1-2 kişiye emanet ediyorlar dükkanlarını. Kaldı ki bütün işletme sahipleri ilgili olsa bile her kafede farklı siteler yasaklanacak, birinde engelli olan diğerinde açık olacaktı. Ayrıca her işletme sahibinin farklı değer yargılarına göre sitelere erişim sınıflandırılacaktı. Bu işler merkezi olabilirdi pekâlâ. Bütün internet nasılsa aynı yerden veriliyor ülkemizde. Dolayısı ile site adresleri merkezi bir yerde değerlendirilip, gerekliyse engellenebilirdi. Farklı uygulamaların önüne geçilir ve farklı yazılımlardan kaynaklanabilecek ücret, güncelleme gibi olumsuz konular bir anda devre dışı kalırdı. Sonunda bu iş düşündüğüm gibi düzelecek galiba. TTNET, müşterilerine sunduğu yeni bir hizmet ile dileyen ve müşteri temsilcisini arayan abonelerine NeTTe Çocuk Var Hizmeti’ni sunuyor. Bu hizmet ile ev ya da iş yerindeki aboneliğinizde donanım ya da yazılımsal herhangi bir değişiklik yapmadan, Türk Telekom sunucuları tarafından filtrelenmiş siteler arasında gezebileceksiniz. http://www.ttnet.com.tr/web/118-1197-1-1/tr/evde_ttnet/servisler/nette_cocuk_var adresinden konuyla ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. Ben ücret ile ilgili bir bilgiye rastlamadım. Daha önce de hem Aile Koruma Programı diye ücretsiz sunulan ve kurulması gereken bir yazılım sunan hem de yine aylık 3 YTL gibi ücretli bir antivirüs programı satan TTNET, fiyat tarifesi ve kalitesi ile olmasa da bu tarz hizmetleri ile göz dolduruyor bence. Bu hizmetten bence 5-20 gibi sayılarda bilgisayara sahip ufak çaplı şirket yöneticileri de gözü kapalı faydalanabilir.
Ülkemizde kullanımı oldukça yaygın olan AkınSoft firmasına ait bir internet kafe kontrol yazılımı var. Firma artık bu programını, eğitim yararı için ülkemizdeki ilköğretim okullarından üniversitelere kadar tüm okullarda ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Bu da sevindirici bir başka haber.
Facebook ile ilgili bir haberle devam edeyim. Facebook, güvenlik zaaflarından faydalanarak kişisel hesaplar üzerinden getiri sağlamaya çalışan kişilere ait Facebook hesaplarını tespit ettikçe hesabı silmek gibi bir uygulama başlatıyor. Bence geç bile kalındı.
Kişisel olarak düşünülen ya da önemsenmeyen bilgisayar tabanlı güvenlik açıkları aslında yukarıda verdiğim örneklerde olduğu gibi bazı şirketleri bir şeyler yapmaya zorluyor belki de. Hem bazı ücretli uygulamaların ücretsiz olarak sunulup kullanımının yaygınlaştırılması ile beraber yapacağı bağımlılık kadar güzel bir reklâm yolu da yok. Geçen hafta bir başka haber daha vardı. Bir eğitim araştırma hastanesinin bilgisayar sisteminin çökmesi ile ilgili. Ne kadar hastayı, yakınını, ücret ödemeleri yapılan kurumları ve aklınıza gelmeyecek yerleri etkileyeceğini düşünürseniz işin boyutu ortaya çıkar. Tek kelimeyle korkutucu. Önce güvenlik sonra yedekleme şart.
Artık her türlü bilgi bilgisayardan takip edilebileceğine göre, güvenliğe biraz daha önem vermek önceliğiniz olmalı. Yoksa yazımda verdiğim haberlerdeki şirketler kadar kendinizi, ailenizi düşünmüyor musunuz?
Saygılarımla.
GIF: "Graphics Interchange Format teriminin kısaltmasıdır ve daha çok internette kullanılan grafik dosyalarının sahip olduğu formatı temsil eder. GIF dosyalarının en büyük avantajı, boyutlarının son derece düşük olmasıdır. Bu yüzden internet sayfalarında çok fazla tercih edilirler. Üstelik tarayıcı programlar, herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan bu dosyaları görüntüleyebilirler. Ayrıca birden çok GIF dosyası kullanılarak animasyon yaratmak bile mümkündür. Bu tip dosyaları, dosya isminin sonunda göreceğiniz ".GIF" uzantısının yardımıyla tanıyabilirsiniz. Kaynak : www.chip.com.tr

Bu yazı toplam 408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR