KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

LİSANSLAMAK MI DEĞİŞTİRMEK Mİ AVANTAJLI?

LİSANSLAMAK MI DEĞİŞTİRMEK Mİ AVANTAJLI?

Merhaba. Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 7 çıktı. Eminim birçok kurum Vista’yı almadan XP ile devam edip bilişim tarafındaki yazılım ve donanım maliyetlerini azaltma yolunu seçmişti. Fakat yeni özellikleriyle Windows 7, gelişen teknolojik gerekliliklerin de iteklemesiyle geçilmesi düşünülen bir yazılım. Bunda Vista’dan ders çıkarıp kullanıcılarını dinleyen Microsoft’un da, Vista dayatmasına direnen kullanıcılar kadar payı var. Hal böyle olunca belli bir yazılım ve donanım maliyeti çıkacak. İşte bazı kurumlar buraya harcayacakları parayı başka yerlerden kurtarmanın hesaplarını yapmış olacaklar ki bu haftaki bilişim sayfalarına konu oldular.

Bunlardan ilki Fransa’nın vergi yasalarını kontrol eden kuruluşu Tax Authority. E-postalara ulaşmak amaçlı kullandıkları programlar hali hazırda Microsoft’un Outlook ve IBM’in Lotus Notes yazılımlarıymış. Kurum, sırasıyla 50.000 ve 80.000 kullanıcısı olan bu yazılımların lisanslarını yenilemek yerine Mozilla’nın açık kaynak kodlu e-posta istemcisi Thunderbird yazılımına geçmeye hazırlanıyormuş. Daha önce Fransa Savunma Departmanı ve Kültür Bakanlığı’nın kullanıma başladığı yazılım, süreç planlandığı gibi tamamlanırsa Fransa’da sadece devlet dairelerinde 200.000 kullanıcıya erişecekmiş.

Konuyla ilgili bahsedeceğim ikinci kurum ise Los Angeles Belediyesi. Maliyet tarafında fazla tasarruf sağlamadığı, Gmail’de son zamanda birkaç kez yaşanmış bağlantı problemleri, kuruma ait veri sızmalarının olabileceği endişelerine rağmen, geçiş kararı onaylanmış. 30.000 çalışanın kullanacağı Gmail e-posta hizmeti ile Los Angeles Belediyesi aynı zamanda diğer Google araçlarını kullanmayı da garantilemiş oluyor. Zaman zaman benim yazılarımda da konu olduğu üzere Google, artık Gmail hesabı ile birçok hizmeti bir arada sunabiliyor. Google tarafında ise olay başlı başına bir itibar kaynağı. Bu yüzden konuya büyük önem veren Google, bir belediye çalışanının Gmail üzerinde tutacağı verinin dışarıya sızması, çalınması veya görüntülenmesi gibi durumlarda tazminat ödemeyi de kabul etmiş.

Yeri gelmişken bir Gmail hesabı ile erişebileceğiniz özelliklere kısa kısa burada değinmek isterim. Asıl amacı olan e-posta hizmeti yanında, ister gelen postalardaki ekli dosyaları görüntülemek, ister bu dosyaları belli bazı formatlara çevirmek, isterse temel birçok ofis yazılımında hazırlanabilecek dosyaları üretebilmek, bunları dosya ve klasör şeklinde paylaşabilmek ve üzerinde aynı anda değişiklikler yapabilmek gibi güzellikler de var. Toplu kullanıma en uygun, basit ve sade ara yüzlü Gmail hesabınız ile RSS akışlarını da takip edebilir, sürekli güncellenen Gmail laboratuarlarından çıkma özelliklerden beğendiklerini kullanabilirsiniz. Kişisel ya da kurumsal blog tutabilir, iş takvimlerinizi planlayıp paylaşabilir, resim ve videoları yükleyebilir, sadece e-posta hizmeti üzerinden bile dil çevirisi yaptırabilirsiniz. Ayrı ayrı site adresleri üzerinden açılan bazı Google hizmetlerine aynı kullanıcı adı ve şifreyle girebilmenin yanında, bunların birbiri ile birleşmesi, etkileşimi gibi durumlar da ihtiyacınız olan bir sürü hizmeti tek noktadan yapabilmenin rahatlığını sağlıyor. Bunlara örnek olarak GTalk’u verebilirim. Kurum içi anlık iletişim amaçlı kullanılabilecek Gtalk yazılımının, Gmail içinden de kolayca kullanılabilir olması da olaya ayrı bir değer katıyor.

Sonuçta kullanım alışkanlığı ve geçiş süresi sıkıntılarını bir yana bırakırsak, bir taşla çok kuş vurmak varken, daha azıyla yetinmeyi hem de daha fazla para vererek kim tercih eder ki?

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 405 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR