KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

TEKNOLOJİNİN YÜKSELENLERİ, DÜŞENLERİ

TEKNOLOJİNİN YÜKSELENLERİ, DÜŞENLERİ

Merhaba. Gündemdeki teknoloji haberlerinden yaptığım derlemeyle karşınızdayım. Tablet piyasası iPad ile hızlı bir başlangıç yapmıştı. Netbook dediğimiz düşük kaynaklı ama ofis belgesi oluşturmaktan, internet ve sosyal ağlara ulaşmaya kadar birçok işimizi gören ürünlerden sonra tablet piyasası daha da hareketlendi. Üretici firmalar, insanların az ağırlıkla her ortamda internete bağlanabilme serbestîsine sahip olabilme isteğini değerlendirecek gibi gözüküyor. Google, Toshiba gibi devler peş peşe tablet cihazlarını geliştiriyor. Yakında bu piyasa genel pazarda önemli aktör olur gibi geliyor. Giderek taşınabilirlik, internete bağlanabilme seçeneklerinin çokluğu, hafiflik, enerji tasarrufu ve uzun pil ömrü gibi kıstaslar insanların tercihlerinde belirgin olacaktır. Bu ürünler piyasaya sürülürken Apple gibi sadece şirket onaylı yazılımların kullanılabileceği bir yasak zihniyet tabiî ki yenilmeye mahkûmdur. Nitekim bir sürü uzman bu yasakları delmenin yolunu arayıp buluyor, kullanıma da açıyorlar.

İletişimin her alanda kablosuza kaydığı ortamda yeni nesil USB 3.0 teknolojisinin ürünleri daha piyasaya hâkim olmadan Intel, Light Peak teknolojisini tanıttı. Optik kablolar ile 10 Gbps hızında veri aktarımının mümkün olabileceği iddiası iştahları kabartıyor.

İnternette reklam pastasının ağızları sulandırmasından sonra, Twitter da bu işe yöneldi. Sonuçta bir yerden para kazanmayı isteyeceklerdi. Öncelikle sadece aramalarda çıkacağı söylenen reklamların, bir süre sonra her 3-5 twit’ten sonra çıkabileceğini düşünmek hiç de zor değil.

Alan adı alımıyla ilgili tanıdığımız GoDaddy şirketi de Çin’den çekildi. Çin’deki katı bilişim politikalarına uymak istemeyen firmalara bir yenisi daha eklendi. Artık GoDaddy de Çin sınırlarında işlem yapmayacak. Dünyadaki her 4 insandan birinin yaşadığı Çin, yarattığı pazarla şirketlerin ağzını sulandırsa da, kurallarına uymayan şirketlere de hiç taviz vermiyor.

Google, öncelikli olarak Gmail hizmeti için uygulamaya sokacağı güvenlik sistemi ile kullanıcı güvenliğine ne kadar önem verdiğini bir kez daha ortaya koydu. Bu sistem ile kullanıcının hesabına kısa zamanda alakasız yerlerden giriş yapıldıysa, bunun saatleri, ip numarası ve ülkesi gibi bilgiler kullanıcıya uyarı olarak sunulacak. Böylece başka bir ülkeden hesabınıza giriş yapılmışsa bunun farkına varmanız sağlanacak.

Internet Explorer ise tahtının yavaş yavaş sallanacağı günleri görüyor. Opera ve Firefox son indirilme ve kullanım oranlarıyla, Explorer’a dişli birer rakip olduklarını iyiden iyiye göstermeye başladılar. Bunda kullanım ara yüzünün esnekliği, gezinme ve indirme hızı gibi etkenler önemli yer tutuyor.

İnternet sayesinde haddinden fazla içeriğe çabuk ve ücretsiz sahip olduktan sonra sıra depolamaya geliyor tabi. Teknolojinin kolları birbirini itekliyor sonuçta. Hafıza kartlarında gelinen nokta 32 Gb. Depolama alanına dayandı. Sabit diskler deseniz cabası. Artık birçok içerik, yukarıda bahsettiğim tabletlerde ya da cep telefonlarında kolaylıkla depolanıp, işlenebilecek.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 397 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR